Skal få fart i unge Barentsborgere

Anne Figenschou ønsker å bidra til å gjøre unge nordnorske Barentsborgere enda mer engasjerte til egen landsdel og er nyansatt i prosjektstilling ved Barentssekretariatet for å få til dette. Målet er å gjøre ungdommene oppmerksom på hvilke muligheter som finnes i Barentsregionen.

Barents Piloter heter den nye satsingen til Fylkesmannen i Finnmark og Barentssekretariatet som skal gi ungdom i Nord-Norge økt lyst til å engasjere seg i sin egen landsdel. Anne Figenschou er ansatt som prosjektleder og skal i løpet av det neste halvåret reise rundt til ungdomsskoler og videregående skoler i hele Nord-Norge for å møte Barentsungdommer.

- Vårt mål er å spre kunnskap, entusiasme og engasjement rundt egen landsdel og de mulighetene som finnes her, sier Anne Figenschou.

Utvekslingsprogram
Ungdom i nord kjenner ikke alltid til de finansieringsordningene og studietilbudene som finnes både i Norge og i de andre Barentslandene. Dersom de velger å benytte seg av tilbudene kan de få uvurderlig studieerfaring gjennom ulike utvekslingsordninger.

- Det er ikke bare til elevene vi kommer til å prate om dette. Det er like viktig at lærerne kjenner mulighetene og dermed kan veilede elevene sine bedre, sier Figenschou.

Et annet mål er også å inspirere elevene til å initiere nye samarbeidsprosjekt med ungdom i Barentsregionen, slik at det skapes enda mer kontakt over grensene. Figenschou er opptatt av at ungdommer ikke skal sitte på gjerde og vente på at fremtiden kommer til dem. De må skape denne fremtiden selv gjennom å ta i bruk de mulighetene som landsdelen gir. Dette blir et av de viktigste budskapene hun tar med seg som Barents Pilot. Det er også viktig at opplegget blir interessant og spennende for elevene, så timeslange monologer foran tavlen skal hun ha minst mulig av.

- Vi må forsøke å engasjere elevene og få de til å bidra litt selv, så skal det nok bli show dette.

Oppstart i februar
Planen er å kjøre noen testopplegg på enkelte skoler før nyttår og så kjøres Barents Piloter i gang for fullt fra februar av. Innen den tid skal hun også ha funnet seg en kollega som skal være med å hjelpe til med opplegget.

Figenschou er født og oppvokst i Kirkenes, men har de siste årene vært tilknyttet Universitetet i Oslo hvor hun nå er i ferd med å fullføre sin Mastergradsoppgave i Russlandsstudier. Etter flere opphold i Russland både snakker hun russisk og kjenner russisk kultur og samfunn veldig godt, noe som kommer godt med når hun skal få Barentsungdommer interessert i sin egen region.