Erklæring om grensekryssende samarbeid i Europa

Myndigheter på alle nivå må ta tak i de stadig økende utfordringene på tvers av grensene i Europa, konkluderer en erklæring fra deltakerne på konferansen European Border Dialogues.

Barentssekretariatet var en sentral bidragsyter og deltaker på konferansen som fant sted i byene Uzhgorod (Ukraina) og Kosice (Slovakia) i dagene 27-29 oktober.

“Visumregler, byråkrati, ineffektivitet og mangel på politisk vilje hindrer samarbeid på tvers av grensene og er med på å skape nye skillelinjer”, understreket Barentssekretariatets leder Rune Rafaelsen på konferansen. Grenseproblematikken ble illustrert i praksis for konferansedeltakerne som brukte nærmere fem timer på å krysse den ukrainsk-slovakiske grensen på vei fra Uzhgorod til Kosice.

En erklæring vedtatt på konferansen fremhever behovet for felles-europeiske tilnærminger til spørsmål om grensesamarbeid og krever nye tiltak fra både regionale og nasjonale myndigheter, samt fra EU.

Les erklæringen her: Declaration on Cross-Border Cooperation in a Wider Europe (.pdf)

Konferansen i Uzhgorod/Kosice var den første i sitt slag og skal bli et årlig arrangement for diskusjon og utmeislig av anbefalinger. Statssekretærer fra tre land, hvorav Erik Landstein fra Norge, deltok, sammen med en lang rekke representanter fra ulike grenseregioner. Også EU-kommisjonen representert ved vise-president Sevcovic deltok.

Hvordan forbedre samarbeid og mobilitet på tvers av Schengen-grensen? Nettverket European Border Dialogues satser på å utvikle et nytt system for kartlegging og monitoring som kan brukes som grunnlag for sammenligning og analyse, samt som utgangspunkt for anbefalinger til myndigheter både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Nettverket satser også på å utvikle modeller for kompetansehevingsprogrammer blant organisasjoner, firmaer og myndigheter involvert i samarbeid på tvers av grensene.

Les mer om nettverket på nettsiden Borderdialogues.eu