Håper på et videre liv for ArcticSkills
Siden 2016 har yrkesfagskonkurransen ArcticSkills hatt som mål å motivere ungdom i Barentsregionen til å satse på yrkesfagene. Nå håper både arrangører og elever det skal bli mulig å videreføre konkurransen i fremtiden.
I finalen i Rovaniemi tirsdag 21. mars møttes norske, samiske, finske og svenske elever for å konkurrere i hele 12 ulike yrkesfag. Og de fremtidige fagarbeiderne synes det er inspirerende å konkurrere med hverandre.
– Det er en bra konkurranse. Det er spennende å treffe de andre elevene og konkurrere mot dem, sier den finske frisør-eleven Vanessa Vuolo, og får støtte fra sin norske konkurrent Sinita Haddad.
– Det er artig og spennende. Uansett om man ikke skulle vinne, har man jo i hvert fall prøvd, forteller hun.
Sammensatt konkurranse
I frisørkonkurransen var oppgaven at de skulle klippe en frisyre og farge med minst to farger. Til slutt skulle frisyren formes med en krølltang.
Lærer Ellen Kristoffersen ved Kirkenes videregående skole følger frisørkonkurransen. Hun tror også konkurransen er nyttig for elevene.
– Det gir elevene motivasjon til å øve, trene og finne ut mer rundt trender og moter. I tillegg får vi et godt samarbeid, og vi får se hvor vi ligger sammenlignet med de andre, sier hun.
Sjette konkurranse
Finalen i Rovaniemi er den sjette i rekken i ArcticSkills, og Barentssekretariatet har vært inne som samarbeidspartner siden oppstarten i 2016. Til årets arrangement ble det tildelt 225.000 kroner i støtte.
– Dette har vært et klassisk samarbeidsprosjekt, helt i kjernen av det Barentssekretariatet skal støtte. ArcticSkills har gjennom årene utviklet seg til å bli et solid arrangement for skoleungdommer i Barentsregionen, sier rådgiver Kim Stenersen i Barentssekretariatet, som har hatt prosjektoppfølgingen av ArcticSkills.
Tidligere hadde konkurransen også deltagere fra Russland, men etter krigsutbruddet i Ukraina har ikke dette lenger vært mulig.
– Opprinnelig har det vært et krav om russisk deltagelse for at Barentssekretariatet skal støtte et slikt prosjekt. I etterkant av krigsutbruddet i Ukraina åpnet derimot Utenriksdepartementet midlertidig for at vi fortsatt kan støtte enkelte prosjekter, også uten russisk deltagelse. Dette gjelder arrangementer som Arctic Skills, hvor det er bygd opp samarbeidsstrukturer som er viktig å ta vare på, sier daglig leder Lars Georg Fordal i Barentssekretariatet.
Usikker finansiering
Disse ordningene er midlertidige, men Barentssekretariatets eiere i fylkeskommunene jobber nå opp mot Utenriksdepartementet for å se på hvordan dette kan bli fremover. Om Barentssekretariatet kan støtte arrangementer som ArcticSkills videre er derfor usikkert.
– Våre eiere diskuterer nå om vi skal åpne bredere opp for å støtte rene nordiske prosjekter, men dette er ikke avgjort enda, sier Fordal.
ArcticSkills har også mottatt støtte fra EUs støtteprogram Kolarctic, som også har støttet samarbeidsprosjekter mellom landene på Nordkalotten og de nordvestlige områdene i Russland. Dette programmet avvikles nå, og dermed er den videre finansieringen for ArcticSkills usikker.
Tror på videre konkurranser
Rektor ved Kirkenes videregående skole og styremedlem i ArcticSkills, Øystein Hansen, er likevel optimist, og tror på videre yrkesfagskonkurranser i årene som kommer.
– Jeg tror vi kommer til å ha ArcticSkills i fremtiden. Vi kommer til å møtes og konkurrere, og om mulig vil vi videreføre utvekslingsprogrammet. Vi jobber nå med langsiktig finansiering, og det har jeg stor tro på at vi skal få på plass, sier han.
– Barentssekretariatet har vært en god og viktig støttespiller for oss helt fra starten, og jeg håper også at det kan fortsette sånn i fremtiden også, legger han til.