Transborder Café: In Barents We Trust & lansering av Barents Spektakel

Arrangementet arrangeres på Ofelas Arena i Kirkenes på 30-årsdagen for Barentssamarbeidet 11. januar. Du kan også følge det digitalt.

Published 22. desember 2022
 • Sted: Ofelas Arena, Kirkenes + digitalt
 • Tid: 11. januar, 18.00 - 21.00
 • Billett: kr. 100

Den 11. januar 2023 er det på dagen 30 år siden Kirkenesdeklarasjonen ble signert av Norge, Russland, Sverige og Finland - og Barentsregionen ble en realitet. Avtalen fra 1993 manifesterte Barentsregionen på tvers av landegrenser - fra å være en periferi på verdenskartet, har regionen blitt et sentrum i internasjonal sammenheng og base for en rekke aktører og institusjoner som arbeider med grenseoverskridende samarbeid.

I dag står avtalen og samarbeidet på mildt sagt gyngende grunn, kraftig utløst av Russlands krig mot Ukraina. Dagens geopolitiske situasjon og en usikker framtid setter nå resultatet av tiår med arbeid på spill.

Historisk dato

Pikene på Broen og Barentssekretariatet inviterer til en markering av denne historiske datoen - og for å komme sammen for å diskutere veien videre. Gjennom innledninger og panelsamtaler skal vi kaste et blikk tilbake – og sammen myse inn i framtida for et potensielt samarbeid på tvers av grensene i nord.

Til anledningen har vi invitert deltakere fra alle de fire landene med kompetanse og erfaring fra både forskning, politikk, kultur og sport. Sammen skal vi diskutere henholdsvis det historiske grunnlaget for avtalen og mulige framtidsprospekter for Barentssamarbeidet.

 • Hva førte fram til avtalen og hvilken innflytelse har den hatt?
 • Hvordan påvirker krigen samarbeidet over grensene i dag?
 • Hvordan kan tillit på ny bygges og hvordan ser Barentsregionen ut om fem, ti og tretti nye år?

Følg arrangementet digitalt

Om du ikke har mulighet å møte opp, kan du følge sendingen på Youtube:

Arrangementet vil også bli oversatt til russisk. Det kan du følge på Zoom. Når du er inne i webinaret kan du klikke på «Interpretation» nederst på siden for å velge språk. 

Ditt navn eller bilde vil ikke bli synlig for de andre deltagerne i Zoom-webinaret. For å delta må du fylle inn navn og e-post, men dette vil bare være synlig for arrangøren.

"30 år med Barentssamarbeid på 30 minutter"

For å innlede kvelden skal Øyvind Nordsletten, tidligere norsk diplomat og ambassadør i blant annet Ukraina og Russland, gi oss et historisk tilbakeblikk med en spesiallaget presentasjon for anledningen: "30 år med Barentsssamarbeid på 30 minutter"

Ofelas Arena holder baren åpen gjennom kvelden, det blir også lett matservering - samt kulturelt innslag og lansering av programmet for Barents Spektakel 2023! Arrangementet vil strømmes - vi inviterer alle, både de som er fysisk til stede i Kirkenes samt digitale deltakere, til felles samtale og diskusjon på denne historiske dagen. Velkommen!

Program:

 • Velkommen ved kveldens vertskap: Marit Jacobsen (Barentssekretariatet) og Evgeny Goman (Pikene på Broen).
 • «30 år med Barentssamarbeid på 30 minutter» ved Øyvind Nordsletten, norsk diplomat og tidligere ambassadør i Russland og Ukraina
Pause

Panelsamtale:

30 år med Barentssamarbeidet – hvordan kom det til og hva har vi oppnådd?

 • Sverre Jervell, norsk diplomat og sikkerhetspolitisk forsker, i mange år en nær medarbeider av Thorvald Stoltenberg og jobbet tett på prosessen med Kirkenedeklarasjonen.
 • Vigdis Nygaard, statsviter og forsker hos det uavhengige forskningsinstituttet NORCE, med Russland og grenseregionalt samarbeid i Barentsregionen som forskningsområde
 • Bente S. Andersen, grunnla Samovarteateret i Kirkenes i 1990 som hun i dag fortsatt leder, var med å etablere Pikene på Broen i 1996.

Kulturelt innslag og lansering av Barents Spektakel 2023!

Panelsamtale: Hvor går veien videre for Barentssamarbeidet?

 • Zhanna Guzenko (RU), kulturprodusent og grunnlegger av Fridaymilk og den tidligere Murmanskbaserte Inversiafestivalen, tidligere leder for Barents Youth Cooperation Office. Bor og jobber i dag i Kirkenes.
 • Paavo Heinonen (FI), kunstnerisk leder for Oulu Arts' Night siden 2008, redaktør for kulturmagasinet Kaltio og medlem av Oulus bystyre siden 2012.
 • Tim Andersson Rask (SE), journalist og leder i Barents Press Sverige.
 • Vera Artsen (NO), internasjonal koordinator av Barents Sports.

Arrangementet holdes på engelsk, strømmes digitalt og vil ha russisk oversettelse tilgjengelig på digitaloverføringen. Baren holdes åpen gjennom kvelden. Lett matservering.

Velkommen!


Spørsmål eller andre pressehenvendelser?
Ta kontakt med presse- og kommunikasjonsansvarlig Astrid Fadnes hos Pikene på Broen. E-post: astrid@pikene.no. Telefon: 97719234