Prosjekttildelinger juli

Søker
Barentssekretariatet
Samarbeidspartner

Det oser av kreativitet under festivalen UrbandCamp i Arkhangelsk. Gjennom improvisasjon knyttes sterke bånd mellom norske og russiske kulturutøvere. Festivalen mottok sin del av potten på 1,7 millioner kroner som Barentssekretariatet bevilget i juli.  ­­­­Se alle 13 prosjekter her. 

Det var kultur som fikk størstedelen av prosjektbevilgningen denne gangen, med alt fra musikkfestivaler til joik-leud-turne og teatersamarbeid for funksjonshemmede. En rekke spennende prosjekter innen media og sivilt samfunn fikk også støtte.

Se hvilke prosjekter som fikk støtte i juli: 

Urband Camp feat Barents 2016
Festivalen UrBand Camp arrangeres 8.-11 september 2016 i Arkhangelsk, Russland, i samarbeid med den russiske kunstorganisasjonen ARNVO (Arkhangelsk Regional Nonprofit Volunteer Organization for art and culture).

Hovedformålet er å gi dans- og musikktalenter, semiprofesjonelle og amatørmusikere i Barentsregionen et kurs og konserttilbud innen dans/performance, jazz og beslektet rytmisk musikk. 

Når kursdeltakere og profesjonelle musikere skaper noe sammen under festivalen, knyttes det sterke bånd. Både jazz-improvisasjon og jamsessions inspirerer til kreativitet og gjør det enklere å skape nettverk til gjensidig nytte og inspirasjon. Når deltakerne samarbeider blir de mer mottakelig for hverandres kultur.

Unsongs - By a Coast - lyrisk musikalsk kultursamarbeid
Kulturhuset Finnsnes og Arkhangelsk State Chamber Orchestra fører russiske og norske musikere sammen for å lage verket «By a Coast» og den musikalske forestillingen «Unsongs». Prosjektene er direkte knyttet opp til Arvid Hanssen-Festivalen på Finnsnes og Finnmark Internasjonale litteraturfestival, som  begge har lyrikk og litteratur som tema.  

Prosjektet involverer profesjonelle musikere som Pål Moddi Knutsen, amatørkor og unge utøvere/studenter.

Det legges opp til felleskonserter i Tromsø, Finnsnes og Kirkenes fra 10.-20.november 2016.  

Step forward. Norsk besøk til "Teater uten grenser" i Petrozavodsk
Begrepet Outsider Art har vært brukt om kunstnere med funksjonshemninger. I Norge har amatørteaterfeltet i stor grad vært avhengig av enkeltpersoners innsats og engasjement.  Nå ønsker Hålogaland amatørteaterselskap (HATS) å se hvordan Russland involverer personer med funksjonshemninger i kunstproduksjon. Derfor reiser en gruppe på 15 personer fra hele Nord-Norge til Petrozavodsk for å delta på samlingen «Teater uten grenser» for funksjonshemmede 20.-29.august 2016.  

I samarbeid med Youth Educational Center "Matkachi" og Teatergruppen SPIRET/Rostok fra Karelia ønsker HATS å bygge opp kompetanse og nettverk som kan videreutvikle Outsider Art-feltet.

Internasjonal kirkemusikkfest
Tromsø Domkor fyller 100 år i år og feirer jubileet med konsert i Tromsø Kulturhus 15. og 16. oktober 2016. Til sammen vil over 120 profesjonelle musikkutøvere fra blant annet Tromsø domkor, Arkhangelsk State Chamber Orchestra, Tromsø kammerkor, Tromsø domkirkes musikkollegium orkester og Stockholms domkor møtes for å spille sammen.

«Internasjonal kirkemusikkfest» har som mål å skape en arena for samarbeid innen profesjonelt musikkarbeid og konsertproduksjon. Under møtet i Tromsø skal de diskutere muligheten for et større norsk-russisk samarbeidsprosjekt innen klassisk musikk. 

Øksnes besøker Murmansk i forbindelse med 100-års jubileet
Et barnekor fra Øksnes i Vesterålen er invitert til å synge sammen med et stort barnekor i Murmansk i forbindelse med 100-årsjubileet for Murmansk by 8. oktober 2016.

Sammen med koret reiser også ansatte ved kulturetaten i Øksnes for å besøke musikkskoler, kunstmuseet og historisk museum i Murmansk.I tillegg til utvikling av samarbeid innen kor og kulturskoler, vil partnerne utvikle et kultursamarbeid om Pomorhandelen.

Joik og leud-samarbeid til nye høyder 
Juoigiid Searvi (joikeforeningen) skal i samarbeid med sin russiske partner Domna Homjuk øve inn felles fremføringer med både joik og leud, som skal framføres under to konserter i Murmansk i august.  Etter dette vil partnerne gjennomføre en joik-leud-turne i Murmansk og Arkhangelsk fylke.  

Gjennom prosjektet vil de samiske joikerne fra nordisk side lære den unike stemmeteknikken som brukes ved fremføring av østsamisk leud. De vil få innblikk i den lyriske delen av leud, se hvordan den brukes i dag og få kjennskap til hvilke utfordringer sangtradisjonen står overfor. Partnerne skal diskutere hvordan de sammen kan jobbe for bevare leud i framtiden.  

Samisk deltakelse på håndverkmessen i Murmansk
Duodjeinstituhtta skal sammen med organisasjonen Čepesame i Lovozero avholde kurs i materialbruk, produksjonmetoder og markedsføring av tradisjonell samisk håndverk i Murmansk og Lovozero. Prosjektet skal også gi ungdom opplæring i hvordan de kan ha duodji som tilleggsnæring.

Duodjeinstituhtta har spesialkompetanse på beredning av skinn og oppbevaring av tradisjonelle råstoff fra rein, fisk (skinn) og vilt, som de vil dele med sine russiske kolleger. Sammen skal de norske og russiske samene arrangere en duodji-utstilling under håndverkmessen som arrangeres i Murmansk i forbindelse med byens 100-årsjubileum.  

Underholdning for alle under Kirkenesdagene
Kirkenesdagene AS og Solhaug Art Studio har invitert barneteaterskolen i Murmansk til Kirkenes for å  arrangere et felles underholdningsprogram under Kirkenesdagene. Tanken er at den lokale teatergruppen "samovarungene" får mulighet til å lage et ordentlig program sammen med erfarne skuespillere og artister fra Murmansk. Under tittelen "Underholdning for alle - Kirkenesdagene 2016" skal samarbeidspartnerne planlegge og gjennomføre en rekke ute- og inneaktiviteter for hele familien.

Målet er å knytte nye kontakter mellom unge artister fra Norge og Russland, gi publikum en litt annerledes underholdningsopplevelse og skape positive minner for store og små.

Militær etterretning som en militær blindsone
Konferansen som skal avholdes i Vadsø i oktober 2016 er den første i en serie av arrangementer som skal åpne for en informert offentlig debatt om Nord-Norge som område for militær etterretning med stor nasjonal og global betydning. 

Fagpersoner fra UiT Norges arktiske universitet, NRK, Barents Press Norge og Russland, samt organisasjonen "Children of the Great Patriotic War" i Murmansk vil være sentrale aktører i planleggingen av konferansen. 

Sosialisering og arbeidsopplæring for handikappede
Døves Fylkeslag Troms samarbeider med «Valentina Plus», en russisk organisasjon for handikappede ungdom, om sosialisering og arbeid for utviklingshemmede i Murmansk.

De norske og russiske ungdommene skal gjøre en rekke aktiviteter sammen. De kan delta på strikke-, male- og sykurs eller besøke teater, kino og kafeer. De norske partnerne vil også introdusere idretten boccia for sine russiske venner - et spill som er godt for koordinering av bevegelser. Målet er at de på sikt skal kunne komme på gjenvisitt til Tromsø og spille kamper mot norske partnere. 

I tillegg til aktiviteter for ungdom, skal De døves fylkeslag ha møter med Murmansk fylke og andre interessenter. 

Khibiny Summer Camp
Norske Natur og Ungdom og russiske Natur og Ungdom («Priroda I Molodezh») arrangerer felles sommerleir i Khibiny-fjellene 17. - 24. juli. Sommerleiren vil holdes ved turistsenteret i Khibiny og skal ha fokus på å spre informasjon om miljøproblemer blant studenter og ungdom, rekruttere nye frivillige i fremtidig miljøarbeid i regionen og utvikle miljøfokus blant ungdom i regionen. Deltakere er nye medlemmer i Priroda I Molodezh i Murmansk, Aetas fra Arkhangelsk og norske Natur og Ungdom.

Barentssekretariatet legger igjennom reisestøtteordningen for journalister til rette for økt grenseoverskridende journalistikk. Denne gangen har to medier fått støtte til å lage reportasjer fra Barentsregionen. 

Travel TV show «Pomor Festivalen»
I år besøker en stor delegasjon fra søsterbyen Arkhangelsk Pomorfestivalen i Vardø. Det er den nye ordføreren i Arkhangelsk, Igor Godzish, som leder delegasjonen som består av  arkitekter, musikkutøvere, dansere, kunstnere og håndverkere. Pomorfestivalen er en særlig attraktiv turistdestinasjon for den russiske delen av Barentsregionen på grunn av felles historie og geografisk nærhet.

Lokale journalister fra Northern Fire i  Arkhangelsk vil i forbindelse med festivalen lage et lengre TV-innslag og flere saker fra pomordagene i Vardø.

Næringsutvikling i Murmanskregionen
The Independent BarentsObserver skal lage reportasjer om næringsutvikling i Murmansk-regionen med fokus på små og mellomstore bedrifter, gründervirksomhet og grenseregionalt bedriftssamarbeid. Artiklene skal publiseres i The Independent Barents Observer (thebarentsobserver.com) høsten 2016.

Prosjekter som fikk støtte i juli 2016:

1.

Deltakelse på håndverksmesse/marknad i Murmansk

64 000

2.

Joik-leud prosjekt

100 000

3.

Underholdning for alle -Kirkenesdagene 2016

30 000

4.

Urband Camp feat Barents 2016

380 000

5.

Unsongs - By a Coast - lyrisk musikalsk kultursamarbeid

370 000

6.

Internasjonal kirkemusikkfest

170 000

7.

Step forward. Norsk besøk til samling for funksjonshemmede Teater uten grenser i Petrozavodsk

300 000

8.

Øksnes besøker Murmansk by i forbindelse med 100-års jubileet.

140 000

9.

Næringsutvikling i Murmanskregionen

7 600

10.

Travel TV show Pomor Festivalen

24 700

11.

Videreopplæring av arbeidsopplæring og sosialisering

57 000

12.

Militær etterretning som en militær blindsone.

90 000

13.

Khibiny Summer Camp

36 000

Totalt

1 769 300


­­

Antall deltakere i prosjektet