Når venner møtes

Pasvik Folkehøgskole og Skole 31 i Murmansk har samarbeidet i 30 år, men hvert år er det nye elever som møtes og knytter varige vennskapsbånd.
Друзья

Учащиеся Народного университета в Пасвик и школы №31 в Мурманске Сесилия, Вильма, Юлия, Вика, Анна Олине и Лиза за короткое время стали хорошими друзьями (Фото: Йонас Шёквист Карлсбакк)

Det er ikke alltid at de skjønner hva de sier til hverandre, men de hjertelige klemmene når de treffes på torget i Murmansk sier alt om hvilke vennskapsbånd som er knyttet mellom elevene fra Pasvik Folkehøgskole og den russiske Skole 31. 

De to skolene har gjennomført utallige barentsprosjekter sammen siden skolene etablerte første kontakt tidlig på 90-tallet. Mange av lærerne har vært med i en årrekke, men elevene byttes ut hvert år og stadig nye vennskap etableres. For veldig mange av dem er dette deres første møte med Russland. 

Rektor Ketil Foss forteller at prosjektene i Russland er veldig viktig for Pasvik folkehøgskole. Opplevelsene elevene får gjennom reisene østover skaper noen av de sterkeste minnene fra året i Finnmark og har gjort skolen attraktiv for mange.

Gjennom skoleåret har skolen en rekke ulike møter med både skolen i Murmansk og andre skoler i Russland. Oppskriften er enkel når elevene skal skape kontakt på tvers av grensen. Det handler om å tilrettelegge felles aktiviteter, så finner de norske og russiske ungdommene tonen umiddelbart. Det er mye som er forskjellig mellom Norge og Russland, men de  finner fort ut at det er vel så mange likheter. 

Vi tok en prat før elevene skulle ut på rebusløp sammen, der de russiske elevene skulle hjelpe de norske elevene med å bli bedre kjent i havnebyen.

Se under hva nordmennene tenkte om sitt første møte med Russland og Murmansk. 

­­