Journaliststudenter samarbeider over grensa
Hovedmålet var å lage undersøkende norsk-russisk journalistikk. Samarbeidet skulle vise seg å gjøre mer enn å skape gode saker, da det også fjernet studentenes fordommer.
I to uker har fremtidens journalister samarbeidet med gravende journalister. Prosjektet som var i regi av Barents Press gikk ut på at russerne besøkte Bodø en uke, før nordmennene tok følge med dem over til Arkhangelsk.
– Vi hjalp russerne med å lage reportasjer i Bodø, og vi har fått hjelp av dem til å finne kilder i Arkhangelsk, forteller Vilde Haugland som studerer journalistikk ved Nord Universitet.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Fjernet fordommer
Studentene forteller at det som har gjort størst inntrykk er å bli kjent med russere.
– Prosjektet har gått over all forventning. Selv kan jeg være litt fordomsfull, og jeg må innrømme at jeg også har vært det ovenfor Russland, forteller Per-Atle Karlsen som også studerer journalistikk ved Nord universitet.
– Jeg fikk smekk på fingrene for fordommene jeg har hatt, for de viste seg å være helt feil, fortsetter Karlsen.
Også Haugland er overrasket over hvor mye hun har lært om russere og nabolandet de siste ukene.
– Det har gått skikkelig bra. Jeg har fått opplevd utrolig mye spennende, og blitt kjent med mange nye mennesker. Russerne har åpnet hjemmene sine for oss, hjulpet oss med absolutt alt, og de har virkelig åpnet øynene mine.
Deres russiske samarbeidspartnere har også dratt nytte av besøkene.
– Dette prosjektet er det mest fantastiske jeg har gjort. Jeg var veldig redd for at utlendingene ikke ville like Russland, fordi jeg trodde de var trangsynte, men nordmennene er virkelig kule og jeg er blitt veldig glad i dem alle, forteller den russiske journaliststudenten, Elizaveta Lamova.
Innholdsrike uker
I løpet av de to ukene har studentene jobbet i små grupper med ulike journalistiske graveprosjekter. Reportasjene er en del av de norske studentenes eksamensbesvarelse ved Nord-universitet. Utvekslingen har også gitt journaliststudentene en mulighet til å lære mer om hverandres mediekultur.
– Gjennom uformelle møter har vi sammenlignet landene våre, samtidig som vi har lært å forstå hverandre, forteller Lamova.
I Arkhangelsk har de besøkt universitetet Northern Federal University, hvor de har snakket sammen om studieplanene, diskutert presseetikk og delt erfaringer om pressens rolle i samfunnet.
– Inntrykket jeg sitter igjen med etter denne turen er at Russland er et land i utvikling. Og det er et land som har mye ressurser i folket. Det er veldig mange smarte mennesker her, og jeg tror Russlands fremtid er lys om de klarer å bruke disse menneskene på en god måte, sier Karlsen.