Fullt fokus i seks intense skoletimer

Nærmere 100 yrkesfagelever kjempet om hvem som behersker yrkesfaget sitt best i Barentsregionen under Arctic Skills i Tornio forrige uke.

- Aaa, jeg har knapt nok sovet i hele natt, sier billakkerer-elev Andrea i det dommerne ber dem finne plassene sine. Så gir hun og venninna Natalie hverandre en hjemmelaga lykke til hilsen, og dermed er Arctic Skills i gang. Nå har de seks timer på å presentere en plettfri bilskjerm for dommerne. 

Arctic Skills er barentsprosjektet som bare vokser og vokser for hvert år. 18. april ble det tredje yrkesfagmesterskapet i Barentsregionen avholdt. Denne gangen på den videregående skolen Lappia i Tornio, Finland. Barentsprosjektet ble igangsatt i Kirkenes i 2016, vokste med flere fag og flere deltakere i Murmansk i fjor og nådde en foreløpig topp i Tornio i år. Her var det 15 fag og rundt 100 elever som konkurrerte om å bli best i sitt yrkesfag. 

Frisørene Anastasiia Kitik (venstre) og Andrea Halstensen Rimala hadde mye tilskuere under Arctic Skills i Tornio.

For initiativtaker Trond Hansen ved Kirkenes Videregående er det selvsagt stort å se at yrkesfagkonkurransen han satte i gang har blitt så populær. Ikke minst er det gøy å se at dette blir en stadig viktigere arena både for elever og lærere, og at det nå vokser seg til et prosjekt som involverer alle fire barentsland med læring i alle ledd.

Elevene lærer av hverandre og finner nye løsninger for arbeidsoppgaver. Lærerne diskuterer faglige normer og ulike nasjonale standarder for å finne gode oppgaver til elevene. Og til slutt møtes alle på premieutdeling og feirer konkurransene på en felles bankett. 

Gjennomføringen utvikles også for hvert år, ettersom nye fag kommer inn og deltakelsen øker. 

- I år fikk vi lagt inn at 30 prosent av oppgavene skulle være ukjent før start. Ikke alle var helt enig når vi foreslo dette, men etter litt dialog ble de andre med, forteller Trond. 

Ulik erfaring

Natalie Jörgensen Olsen, Andrea Hjelm Hågensen, Juho Rajatalo og Akseli Laitinen deltok i billakkering.

I billakkeringshallen er Natalie Jörgensen Olsen fra Norge, Andrea Hjelm Hågensen fra Norge, Akseli Laitinen fra Finland og Juho Rajatalo fra Finland godt i gang med sin bilskjerm. 

Faglærer Joakim Pettersen fra billakklinja på Kirkenes Videregående forteller at elevene som deltar er på ulike utdanningsnivå og at de følgelig har ulik erfaring, men når dommerne sier start er oppgaven lik. Alle har vært gjennom kvalifisering og har kompetansen til å løse oppgaven. Nå har de seks timer til å fjerne en liten bulk slik at skjermen er plettfri. 

I en av verkstedhallene i Tornio står tømrerelev Johannes Ærø og jobber med relativt kompliserte konstruksjoner på sitt søppelkassestativ. Lærer og dommer Harry Marjavara følger med eleven sin og ser han knoter litt med å få festet bakveggen. 

- Aaaa, han må jo..., sier Marjavara og biter resten av ordene i seg. 

Han har så lyst til å gi noen små hint om hva som skal til for gjøre dette langt enklere, men det kan han selvsagt ikke. Ærø må stå på egne ben de seks timene konkurransen pågår. Og til slutt får han det til. 

- Nervene er borte nå, og jeg føler at jeg har god kontroll på oppgaven, sier Ærø rett før de løper til en kjapp lunsjpause.  

Tømrerelevene Johannes Ærø, Sakarias Vuokila og Stepan Melnikov

Det blir til slutt sølv på Ærø, kun slått av den finske deltakeren Sakarias Vuokila. Men nordmannen er yngst av de tre. Møtes de til dyst en annen gang kan stillingen fort være snudd. 

Horder med tilskuere 
Det er neppe like enkelt å holde fullt fokus på oppgaven hele tiden. I alle 15 konkurranselokaler renner det kontinuerlig inn med elever fra Lappia skole. De følger nøye med på hvert kutt med sirkelsaga, hvert klipp fra frisørene og hvert synålsstikk av duodji-elevene. Plutselig kan det stå 50-60 elever og følge arbeidet til de tre-fire elevene som er med i sin første internasjonale konkurranse. Da er det viktig å stenge resten av verden ute. 

- Neida, noen tilskuere må de lære seg å takle. Dette er jo god trening. Presset er mye større når de står midt i et kryss og graver, og skal sjonglere grabben mellom rørledninger og strømkabler mens halve gata følger med. Da er det i hvert fall ikke rom for å feil, sier Jan-Birger Lillevik som er lærer på anleggsmaskinavdelinga. 

Emil Lillevik måler dybden på grøfta mens dommeren følger med.

Oppe på den lille sandhaugen foran oss sitter Emil Lillevik i gravemaskinen. Han skal grave ei grøft som skal være akkurat så dyp og bred som oppgaveteksten sier. Lillevik takler presset foran hordene med tilskuere fint. Han tar seieren og viser at han kan manøvrere "heavy machinery" best i Barentsregionen. 

Fokus på yrkesfag
Hele målet med skills-konkurranser er å øke interessen for yrkesfagene og få flere unge til å velge en slik utdannelse. I år er det også yrkesfagenes år og fokuset er enda sterkere på yrkesfag. Det er ikke alltid like enkelt å rekruttere elever til alle fag, og da blir skills-konkurransene en viktig arena for å vise frem faget for flere. 

Det gleder Trond Hansen at det er svensker med for første gang i år. Det har vært et mål hele tiden å få med alle fire Barentslandene. Svenskene stilte bare med noen få utøvere i år, men vil komme sterkere tilbake under Arctic Skills i Kirkenes i 2019. 

Full deltakelse

Elektroelev Torbjørn Antonsen ble nummer to sin konkurranse.

En av få konkurranser hvor alle fire land var representert var elektrofaget. Torbjørn Antonsen var også nervøs før konkurransestart, men ikke nå lenger. 

- Selv om jeg føler meg trygg på den kjente oppgaven, er det alltid et usikkerhetsmoment i hva det er vi ikke har fått vite på forhånd. men nå som vi har kommet godt i gang har spenningen roet seg, sier Antonsen før han setter i gang med del to av konkurransene. 

En av lærerne som har vært med på alle Arctic Skills-mesterskap siden 2015 er teamleder for elektrofag ved Kirkenes Videregående Gjermund Hansen. Han har ansvar for å følge den finske eleven med argusøyne. 

- En slik konkurranse handler ikke bare om at man skal få ei lyspære til å lyse. Det er vel så viktig med arbeidet frem til det ferdige resultatet blir presentert, at man har fokus på sikkerhet, arbeidsstilling og mye annet. Alt dette blir vurdert når vi skal kåre en vinner, sier Hansen.  

Bygger en datamaskin
På et lite klasserom i øverste etasje på Lappia sitter tre unge IKT-studenter med hvert sitt PC-kabinett, kabler av alle slag og en bråte med databrikker pakket i plast. For de aller fleste er det å installere programvare på dataen hjemme utfordring nok. Disse tre tenåringene har derimot seks timer på seg til å bygge ei hel datamaskin av løse datakomponenter og få den til å fungere med to operativsystemer.

Finske Tuomas Suorsa er klart til å starte opp sin nybygde datamaskin for første gang.

Før lunsj har de allerede gjort unna det som for de fleste er den mest umulige oppgaven. Å bygge en PC. Nå skal de bruke de resterende timene til å få maskinen til å fungere. 

- De er helt avskjermet fra alle nettverk inntil helt mot slutten av oppgaven. Da kobles de til internet og rapporterer inn status på maskinen og programvarene de har installert, forklarer fagdommer Arnulf Nilsen fra Alta Videregående.

Når alle oppgaver innlevert og dommerne har sjekket resultatene er det Karl-Ivar Rødberg Granshagen fra IKT-servicfaglinja på Vardø Videregående skole sin PC som fungerer best.

Dermed kan han motta hyllesten fra en fullsatt musikkhall på Lappia sammen med alle de andre vinnerne. 

 

Resultater Arctic Skills 2018: 

 

1st prize

2nd prize

3rd prize

Building constructions

Sakarias Vuokila /Finland

Johannes ᴁrø /Norway

Stepan Melnikov /Russia

Car body repairing

Akseli Laitinen/Finland

Natalie Jörgensen Olsen/Norway

Andrea Hjelm Hågensen/Norway

 

 

Juho Rajatalo/Finland

 

Cooks

Julia Synnøve Andersen/Norway

Joona Holm/Finland

Mark Kostiuk/Russia

Duodji

Ina Máret Gaup/Norway

Emilia Laitinen/Finland

Lyudmila Khatanzey/Russia

Electrician

Arttu Koivisto/Finland

Törbjörn Antonsen/Norway

Mikael Brännmark/Sweden

Hairdresser

Katja Huhta/Finland

Anastasiia Kitik/Russia

Andrea Halstensen Rimala/Norway

Health and social care

Mira Syrjä/ Finland

Matilda Huhtakangas/ Sweden

Malene Erke/ Norway

Heavy machinery Operator

Emil Lillevi/Norway/Norway

Eetu Huhta/Finland

Børge Johansen /Norway

House painting

Viktoria Saveleva/Russia

Mari Martin/Finland

 

IKT-service

Karl-Ivar Rödberg Granshagen/N

Artem Komarov/Russia

Tuomas Suorsa/Finland

Motor vehicle mechanic

Simo Unhola/Finland

Eirin Andersen Nødtvedt/Norway

Nikita Plenkin/Russia

Plumber

Saku Hurtig/Finland

Knut Martin Kivelæ/Norway

Viktoriia Aleshina/Russia

Reindeer herding

Marianne Ketola/Finland

Nils-Olaf Hetta Eira/Norway

Wengo Holma/Russia, Taimyr

Welder

Sergei Novikov/Russia

Teemu Jauhola/Finland

Gunn Tove Holmstedt/Norway

 

Se alle våre bilder fra Arctic Skills 2018. (Alle foto: Jonas Karlsbakk/ Barentssekretariatet)

https://www.flickr.com/photos/barentssec/albums/72157665871492497

­­