Historisk dag for atomsamarbeidet

Tirsdag ble den første lasten høyradioaktivt atomavfall fjernet fra Andrejevabukta. Med det er et viktig første skritt tatt i å redusere den største enkelttrusselen mot Barentshavet og grenseområdene. ­­

Utenriksminister Børge Brende kunne selv vinke farvel til den første lasten gamle sovjetiske brenselsstaver på vei ut av Andrejevabukta. På en pressekonferanse på Barentssekretariatet i etterkant innrømmet han at han ble berørt av synet.

– Det er en historisk dag og det gjør et sterkt inntrykk. Dette er et resultat av et langvarig og unikt, praktisk samarbeid mellom Norge og Russland, men også et bredt internasjonalt arbeid med flere land, sa Brende etter besøket til Andrejeva. 

Det har tatt 20 år og 270 millioner norske kroner å komme til denne dagen. Den russiske atomenergi myndigheten Rosatom anslår at det vil ta mellom 5 og 7 år å fjerne resten av avfallet i Andrejeva. 

Det var det italienske spesialskipet Rossita som tok med seg omtrent 700 brenselsstaver fra den gamle ubåtbasen. Videre blir konteinerne lastet om til jernbane i Murmansk før det tas til endestasjonen Majak i Ural. Her skal noe uran og plutonium tas ut ved reprosessering, resten skal blir satt i permanent lagring. 

– Jeg positivt overrasket over hvor entusiastiske man var på russisk side til det internasjonale samarbeidet rundt opprydningen, sa direktør for Statens Strålevern, Ole Harbitz.

Fortsatt gjenstår mye før Andrejeva kan friskmeldes. Avfallet er fordelt på tre betongtanker, ingen av dem egnet for formålet. Stor usikkerhet er knyttet til den siste tredjedelen av avfallet som man fortsatt ikke er helt sikre på hvordan man skal ta ut. Håpet er at arbeidet med de to andre tankene vil generere erfaring, kunnskap og teknologi som også vil sikre en sikker løsning for alt radioaktivt avfall i Andrejeva.   
 

­­