Barentssamarbeidet som skapte brytemestere
Er det mulig å skape brytere i verdensklasse i en norsk småby? Flere av innbyggerne i Barentsregionen har for lengst sluttet å se sørover når de vil satse på idretten.
Året er 1970. Willy Bangsund har akkurat flyttet til Kirkenes. For han er brytesporten en lidenskap som han ønsker å se mer av i grensebyen. Til tross for den dystre stemningen den kalde krigen fører med seg bestemmer Bangsund seg for å bryte stillheten med nabolandet.
– Murmansk var bare 25 mil unna også den gangen. Vi visste godt at et av de beste brytermiljøene i verden holdt til der, og derfor valgte jeg og bryteveteranene i Kirkenes Atletklubb å ta kontakt med brytermiljøet i øst, forteller Bangsund.
47 år senere har KAK nettside, hvor slagordet "bryteklubben som krysser grenser" møter besøkende. Kontakten med brytenasjonen i øst er fremdeles en stor del av klubben. Utvekslingen til Russland har trolig bidratt til å gi dem 42 Norgesmestere.
Bygget opp jentebrytingen i Russland
I alle samarbeidsprosjekter er målet med utvekslingen over grensen at begge parter skal få utbytte av kontakten. I dette tilfellet hadde også lille Norge noe å tilby russerne.
– Vi var blant de første som startet med jentebryting. På russisk side var kvinner i idretten nesten ikke-eksisterende. Vi viste dem at jenter har mye å tilby sporten, og idag er kvinnelige brytere en stor del av det russiske brytermiljøet i Murmansk fylke, forklarer Bangsund stolt.
- Vi så resultater med en gang vi startet utvekslingen. Vi ble nasjonalt toppet i på gutte- og jentesiden i både ungdom og junior.
Russisk hovedtrener i Kirkenes
I fjellhallen har KAK treningstimer innen bryting, boksing og styrkeløft. På tykke matter inne i bryterommet trener utøverne. Ordene som utveksles er en blanding mellom norsk og russisk. Trener, Sergey Kozhukhov, gir klare instruksjoner til bryterne. Selv om kommandoene ofte blir gitt på både norsk og russisk er det tydelig at bryterne forstår hva de skal gjøre.
Kozhukhov er tidligere president i sportskommitten i Murmansk fylke. Han har var en av de første Bangsund ble kjent med i det russiske brytermiljøet. Siden den gang har han vært fast inventar også på norsk side. I dag er han hovedtrener, mens Bangsund assisterer.
– I tre år han Kozhukov vært fast hovedtrener her på norsk side. Vi har kjent han godt i over førti år, så han har fulgt bryterne våre fra de var små til idag da de er voksne, opplyser Bangsund.
På norsk side er store deler av idretten basert på frivillighet. I Russland er dette ikke tilfellet. Det mener Bangsund har ført til at Barentsklubbene som har utvekslet trenere og kunnskap med Russland får et helt annet nivå på trening og i kampsammenheng.
– Kozhukov er en fagarbeider. I Russland er nemlig trenerne høyt utdannet, og derfor er vi så heldige å ha profesjonelle trenere som han med på laget, forklarer Bangsund.
Realiser ditt samarbeidsprosjekt
Klubben i Kirkenes er bare en av mange som har nytt godt av utveksling med russere. Hele regionen drar nytte av samarbeidene når internasjonale brytestevner holdes på begge sider av grensene.
Norges første kvinnelige OL-kvalifiserte bryter trener og bor i Tana. Signe Marie Fidje Store er historisk, og briljerer verden over. I hele oppveksten har hun konkurrert med de beste bryterne fra Russland, og i fjor sommer representerte hun Norge under OL i Rio. Naboskapskonkurransen har vært bra for Store, men enda viktigere for Norge.
Ønsker du internasjonale treninger eller kamper? Søk støtte hos oss for ditt drømmeprosjekt her.