Barents fra sykkelsetet

Barentssekretariatet hadde besøk av sykkelklubben "Pilgrims" fra Severomorsk. Ungdommene har syklet 2500 km i 26 dager. Her forteller de hvordan de opplevde Barents fra sykkelsetet.

­­

Sykkelklubben «Pilgrims» fra Severomorsk i Russland har i samarbeid med Sirbma IL deltatt i prosjektet "The Barents Children and Youth Cycling Tour". Ungdommene har i løpet av de siste 26 dagene syklet 2500 km og opplevd Barentsregionen på en helt spesiell måte: fra sykkelsetet. 

Det blir fort god stemning i lokalet da gruppas leder, Olga Lipina, begynner å snakke. Hun har vært Barentsentusiast siden 90-tallet og har mange gode erfaringer fra grensesamarbeidet. Olga er veldig karismatisk og smiler når hun forteller at hun har rukket å lære seg norsk på denne sykkelturen. Hun tar frem et kart for å vise oss hvilke steder sykkelklubben har besøkt.

Ungdommene har syklet 2500 km gjennom tre land på 26 dager.

Ruta gikk gjennom tre land og det har vært en krevende tur, men «pilgrimene» er glade for å ha fått opplevd så mye spennende. Sykkelrittet startet i hjembyen Severomorsk, som ligger 25 km nord for Murmansk. Pilgrimene har syklet gjennom Murmansk Oblast, Lapland og Finnmark, hvor de har besøkt steder som Luosto, Sirma og Nordkapp. På turen deltok de også i Barents Cycling Cup og Polaris Grand Prix sammen med finske, norske og svenske ungdommer. De har også fått treffe innbyggere fra steder de har besøkt og skapt nye vennskap. Turen ble avsluttet i Vardø med deltakelse på Pomorfestivalen. 

Syklistene sier de har syklet i varierte værforhold. Det har vært både vind og regn. Men generelt sett var de heldige med været.  

Olga Lipina har vært en Barents-entusiast siden 90-tallet. (Foto: Barentssekretariatet)

- Det var mye vind mellom Vardø og Sirma og noen ganger måtte vi kle på oss litt ekstra, sier Olga.

Hvordan pakker man til en slik sykkeltur, spør Barentssekretariatet.

- Vi har med oss to biler. Der har vi pakket alt fra klær til telt, matlagings- og førstehjelpsutstyr. Det er foreldrene som stiller med kjøretøy. Planlegging av en så omfattende sykkeltur krever litt. Medlemmene bruker mye av fritiden sin på å jobbe med dette. Men vi har en god samarbeidsånd i klubben hvor alle er villige til å gjøre en innsats. Til sammen har vi brukt fire måneder på å forberede alt.

Hvor gamle er ungdommene som er med på denne turen?

- Den yngste deltakeren er tolv år. Den eldste er tjue. Vi har også med oss to eldre ungdommer. De er våre såkalte «veteraner» og har har vært med på slike turer da de var yngre. Nå studerer de i Moskva, men prioriterte likevel å komme hjem til Barentsregionen for å være med i prosjektet.

Dere har besøkt mange steder. Hvordan gjorde dere det med overnatting? 

- Det har variert. Vi har overnattet i telt, på skoler og i campinghytter. Vi har også mange gode Barents-venner fra tidligere samarbeid som har invitert oss til å overnatte hjemme hos dem. Det er en fin måte for våre nye deltakere å bli bedre kjent med lokalbefolkningen.

Sykkelklubben "Pilgrims" fra Severomorsk på besøk i Kirkenes. (Foto: Barentssekretariatet)

Pilgrimene kommer inn på vårt konferanserom hvor de får høre et foredrag om Barentssekretariatet. Det er stas å høre at de sitter ved det samme bordet som Norges og Russlands utenriksministre engang har sittet ved. Gruppa er engasjert og stiller masse spørsmål underveis. Etter foredraget ber vi ungdommene om å dele sine inntrykk fra sykkelturen.

Hva var høydepunktene fra turen?

Egor synes Norge er et vakkert land med rik kultur, hvor det er mange gode mennesker som kan støtte deg.

- Høydepunktet var vel kanskje veien til Nordkapp, forteller Egor Sosna (17). Den var veldig bratt og svingete, og det liker jeg! Spesielt da vi syklet i svingete nedoverbakker.

De fleste av ungdomme har aldri vært i Norge før. Egor sier han har lært mye om landet i dette prosjektet. 

- Jeg har lært at Norge er et vakkert land med en rik kultur, og hvor det er mange gode mennesker som kan støtte deg.

Hvor slitne er man egentlig etter å ha syklet 2500 km?

- Vi er ganske slitne nå, sier Julia Kuzmina (20). 

Likevel er det mye energi i ungdommene. Plutselig blir av guttene, Aleksei, oppfordret til å gjøre et stunt.

- Gjør det! Gjør det! Han er kjempeflink, roper de andre ungdommene.

Til jubel og applaus fra kameratene begynner Aleksei å gå på hendene. Han tar seg en «spaserrunde» rundt konferansebordet.

Pilgrimene har i gjennomsnitt syklet 125 km per dag, og Kirkenes er det siste stedet de besøker før dere skal hjem til Severomorsk. 

- Planen er å være i Kirkenes i helga, sier Olga. Vi tenker å besøke Grenselandsmuseet og Barentsbadet mens vi er her. Søndag tar vi buss hjem til Severomorsk. Det skal bli godt å få slappet av etter 26 dager med sykling.

 Har dere planer om å arrangere et lignende sykkelritt til neste år?

- Ja, det har vi. Det har blitt en tradisjon og noe vi arrangerer årlig. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Norge. Det strekker seg faktisk helt tilbake til 1996, da vi hadde vårt første internasjonale sykkelprosjekt. Siden den gang har vi bygget nære bånd med våre naboer og dette vil vi gjerne fortsette med!

Se bildeserien fra prosjektet "Barents Children's and Youth Cycling Tour" 2017.

 

­­