Storslått norsk-russisk festspillåpning

Åpningsforestillingen til Kråkesølv, Petrozavodsk State University Academic Choir og Arktis Sinofonietta vil være juvelen i kronen når festspillene i Nord-Norge ­­åpner 18. juni.

Gruppa Kråkesølv utviklet verket "Kjetterbålet" til Varangerfestivalen i Vadsø i august i fjor. Under Festspillene i Nord-Norge (FINN) har gruppa videreutviklet dette sterke verket og tar med seg Petrozavodsk State University Academic Choir og Arktis Sinofonietta i et grensesprengende ensemble av et Barentsprosjekt.

Bakteppe er trolldomsprosessene i Øst-Finnmark på 1600-tallet, der Kråkesølv har foretatt et dypdykk i disse prosessene og andre menneskeforfølgelser som ligger tettere opp mot vår tid.

Nye samarbeidsideer
Barentsprosjektet er støttet med 350 000 kroner fra Barentssekretariatet. Gjennom prosjektet ønsker FINN å la et ledende russisk kor få kontakt med artister og andre sangere fra ulike deler av nordnorsk kulturliv, og dermed få inspirasjon til nye samarbeidsideer. 

Noe av det mest spennende koret skal bidra med er under åpningssermonien for festspillene på torget i Harstad. Formatet for åpningen er endret litt fra tidligere år og de presenterer i år en byvandring med nykomponert musikk og kunstneriske overraskelser. Petrozavodsk State University Academic Choir vil være juvelen i kronen i denne åpningsseremonien.

De ankommer to dager før festivalen for å begynne å samarbeide med lokale, amatørkor som Trondenes Motettkor. her vil harstadkorene vil få veiledning om vokale teknikker og få råd om nytt repertoar, spesielt fra den russisk-ortodokse tradisjonen.

Det russiske koret skal også delta på festspillenes gudstjeneste i Trondenes Kirke, der de skal synge både norske salmer og russisk ortodoks musikk. I tillegg vil koret dukke opp rundt omkring i byen med det samiske koret Sámi Jienat i diverse "flashmob happenings".

Mikser norsk og russisk
Handel mellom nordlendinger og russere er kjent helt fra vikingtiden. Gjennom handelsforbindelsene og møtene med hverandre ble nordmenn og russere kjent med nabolandets kultur. Nå ønsker FINN å bygge videre på disse historiske båndene og skape en ny møteplass mellom norske og russiske aktører. En møteplass hvor kulturelle idéer og repertoar kan deles.

Det russiske koret vil blant annet lære norske salmer og liturgisk musikk, og de presenterer sin egen tolkning av disse. Samtidig blir lokale kor fra Harstad kjent med russisk sang og får inspirerende veiledning fra noen av russlands beste sangere.­