Riv gjerdet mot Russland

Anundsen river ned Norges omdømme som fredsnasjon og verdenssamfunnet leser at Norge er et land hvor vi bygger barrierer i stedet for broer, skriver sekretariatsleder Lars Georg Fordal i denne kronikken som først ble publisert på NRK Ytring.

Storavisene New York Times og The Independent skriver i disse dager til sine amerikanske og engelske lesere at Norge er i ferd med å sette opp et 3,5 meter høyt stålgjerde mot Russland. Nyhetsbyrået Reuters og Kreml-finansierte Russia Today formidler det samme.

Justisminister Anders Anundsens barriere sammenlignes med Ungarns godt bevoktede piggtrådgjerde. Det hele gir en bismak av kald krig. Det hjelper ikke hvor bagatellmessig Justisdepartementet påstår at disse 200 meterne med metall i realiteten er.

Diplomatene i Utenriksdepartementet vet at dette oppfattes som symbolpolitikk, og er det motsatte av hva de kaller omdømmebygging. Nå river Anundsen ned Norges omdømme som fredsnasjon. Verdenssamfunnet leser at Norge er et land hvor vi bygger barrierer i stedet for broer.

Halve Kirkenes handler i Russland
Samtidig som vi bygger denne sperringen, så har det ikke kommet en eneste asylsøker over grensen fra Russland de siste månedene. I løpet av de fem siste årene har imidlertid over halvparten av innbyggerne i Kirkenes fått grenseboerbevis. Denne reisetillatelsen gjør at beboerne i Kirkenes enkelt kan dra til Russland for å handle, gå på restaurant eller teater.

I Sør-Varanger kommune er det nå vanlig å kjøre en knapp time over russergrensa for å gå til tannlege, frisør, fylle drivstoff eller levere bilen på verksted. Russerne kommer til oss for å gå på butikken, om enn i mindre omfang enn før.

Visumfri sone
Norge er det eneste Schengen-landet som har en visumfri sone i samarbeid med Russland. Sonen er en stor suksess! Realiteten er at naboskapet i nord er mye bedre enn hva de utenlandske avisartiklene om justisministerens gjerde gir inntrykk av.

I Barentssekretariatet, et interkommunalt selskap som eies av de tre nordligste fylkene i Norge, jobbes det daglig med å støtte prosjekter mellom norske og russiske samarbeidspartnere.

Barentssamarbeidet har pågått siden 1993, og får internasjonal oppmerksomhet for det som i sanksjonstider oppfattes som et åpent vindu i samarbeidet med Russland. Her er det samarbeid om idrett, kultur, kunst og telemedisin. Det er skoleutveksling, kurs og konferanser.

Resultatet er at de som bor i Nikel og Kirkenes har blitt vant til å dra på besøk til hverandre. De sitter ikke og skuler skeptisk mot den andre siden av grensen.

Er det norsk utenrikspolitikk å bygge mur?
Er det fornuftig å bruke fire millioner på et fire meter høyt og 200 meter langt gjerde? Nei. Hør heller på dem som bor ved grensen. Grensen ble krysset 250 000 ganger i fjor. Det trengs en ny grensestasjon for å komme seg raskere frem og tilbake. Der kan alle slags sikkerhetstiltak bygges inn.

Men nå ser det ut som Justisdepartementet fører utenrikspolitikken, som Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, så riktig beskriver det i nettavisen High North News.

Hør på ordfører Rafaelsen når han sier at næringslivet i Kirkenes ønsker å ha de beste forutsetninger for å fortsette næringssamarbeidet med Russland.

Bygg ut Storskog
Det gjøres ved at det må bli så lett som mulig å passere grensen. Det reelle behovet er tiltak som kan gjøre det enklere å passere gjennom grensestasjonen på Storskog.

Det er allerede utarbeidet en rekke forslag til hvordan kapasiteten kan økes på den pressede grensestasjonen på Storskog. Nå har utenriksminister Børge Brende en god mulighet til å vise justisminister Anders Anundsen hvem sitt departement som er eksperter på å bygge omdømme.

Nå er det en god tid for å ta tak i utvidelsesplanene som ligger og godgjør seg i statlige arkivskuffer. Bygg ut kapasiteten på Storskog og bygg ned Anundsens gjerde.

Lars Georg Fordal
leder Barentssekretariatet
lars@barents.no 

­­