- Mye likt med skolen hjemme
For Sam Bivinkov og Sasha Pegusheva er det en lang reise fra hjembyen Arkhangelsk til Kirkenes videregående skole, men etter ei uke på norsk skole er de enig om at forskjellene ikke er så store som avstanden kanskje skulle tilsi.
Gjennom barentsprosjektet "Reiser i språk og kultur" møtes elevene med fremmedspråk russisk ved Kirkenes videregående skole elever fra engelskspesialiseringen ved Gymnas nr. 6 i Arkhangelsk. Sammen skal de lære seg språk og ikke minst mer om hverandre.
Sam Bivinkov og Sasha Pegusheva er to av de seks elevene som har hatt ei spennende uke i Kirkenes, og de har gjort seg noen erfaringer rundt det å være skoleelev i Norge.
Velger fagretning
- De norske elevene har en helt annen valgfrihet i forhold til hvilke fag de må ta enn det vi har, sier Sam Bivinkov.
Han tror det er noe de med fordel kunne gjort mer av på hans skole også. De ser også at den norske skolen er mer praktisk rettet enn det de er vant til hjemme i Arkhangelsk, hvor det er mer teori.
- Men i all hovedsak er det mye likt ved undevisningen, sier Sasha Pegusheva.
Lite klær
Men ting synes de russiske elevene at er litt spesielt med norsk ungdom.
- Det er jo ganske kaldt her i Kirkenes, men likevel går norske ungdommer med tynne jakker og bukser til og fra skolen. Det synes vi er litt rart, sier Sam og smiler.
Elevene har også hatt muligheten til å bo hjemme hos de norske klassekameratene, og det å komme inn i et norsk hjem har også vært en ny og spennende erfaring. Der har de fått tilbringe store deler av dagene sammen med sine nye norske venner.
- Vi bor jo stort sett i leiligheter, mens de norske ungdommene bor i større hus, men bortsett fra det er jo ikke livet så forskjellig i en norsk og en russisk familie. Vi holder sammen og prater om hverdagslige ting, sier Sasha.
Holder kontakten
Nå ser de frem til at de norske elevene skal komme på gjenvisitt til deres skole, men i mellomtiden kommer de til å holde kontakten gjennom telefon og internett.
- Både vi russere og våre norske venner har et like stort problem med at foreldrene våre klager på at vi er for mye på mobiltelefonen, men så er det også viktig for å holde kontakten, avslutter Sam.
Prosjektets målsetning er å øke kunnskapene i russisk og engelsk, det skal bidra til større forståelse for russisk og norsk kultur og det skal skape vennskapelige forbindelser.
Gjennom samlingene skal deltakerne drøfte sider ved dagligliv, tradisjoner, skikker og levemåter i språkområdet og i Norge. De skal drøfte sider ved livsvilkår og aktuelle samfunnsforhold i språkområdet og de skal gjøre rede for sider ved geografi og historie i språkområdet.