Gamle pomoreventyr i ungt uttrykk

10 gamle pomoreventyr var utgangspunktet for de russiske og norske ungdommene som deltok i UKM Arctic denne våren. Resultatet fra samarbeidet ble noe av det beste arrangørene har sett av visuell kunst i UKM Arctic.­­

UKM-Arctic har våren 2016 gjennomført ungdomsprosjektet «Pomoreventyr» som tok utgangspunkt i gamle historier som ble samlet inn for 100 år siden.

Nært samarbeid
Ungdommene fikk vi muligheten til å arbeidet med tematikken innenfor kunst uttrykkene teater, dans og visuell kunst.

- De norske og russiske ungdommene måtte samarbeide nært med hverandre i produksjonsfasen. Rent kunstnerisk valgte ungdommene å skape et teatertablå uten for mye verbale sekvenser, men heller bruke kroppsspråk og dans for å få fortelle sitt eventyr, forteller Svein Erntsen i UKM Arctic.

Prosjektet ble delt opp i et teatertablå og et utstillingsprosjekt. Teatertablået ble gjennomført med en ukelang workshop på Harstad Folkehøgskole 11. – 18. mars, med gjenbesøk i Arkhangelsk i mai.  Stykket fikk tittelen «Hvem er sterkest - sola , kulden – eller vinden».

- Vi ønsker i ettertid å framheve det gode sosiale miljøet ungdommene dannet seg imellom.  Det nære samarbeidet i produksjonsfasen og fritidsaktivitetene på kveldene gjorde nok sitt til at ungdommene fikk god kontakt med hverandre til tross for en del språkproblemer, sier Erntsen.

Den visuelle delen av prosjektet med pomoreventyr tok utgangspunkt i 10 forskjellige fortellinger.  Arbeidsmetoden i kunstprosjektet krevde en litt annen framgangsmåte og prosess enn det som var tilfellet i teaterdelen, og teknikken som ble valgt kan vi kanskje definere som «papirmodellering». 

Hver kunstner fikk tildelt et eventyr som de skulle framstilles i en 3D-aktig papirmodell. En teknikk som krevde god planlegging og som ga de unge kunstnerne en utrolig håndverksmessig utfordring.

Oppsiktsvekkende bra
For å komme i mål med denne prosessen kreves mer tid enn en ukelang workshop. Kunstnerne hadde derfor gjort en del forproduksjon før de kom til utstillingsworkshopen i 19. - 24. april på Finnsnes.

- Resultatet av de unge kunstnernes arbeid ble oppsiktsvekkende bra, kanskje noe av det beste vi har sett av visuell kunst gjennom UKM festivalens 20-årige historie i Troms, sier Erntsen.  

Både utstillingen og teatertablået ble vist i forbindelse med åpningen av kunstutstillingen i «Museum Gostiny Dvor» i Arkhangelsk 17. mai.

- Fra arrangørhold vil vi også benytte anledningen til å takke Det Norske Generalkonsulatet i Murmansk for at vi fikk presentere dette UKM-prosjektet som en del av 17. mai programmet i Arkhangelsk.  Vi retter også en takk til mentorene som har jobbet i disse prosjektene: Hege Fjeld og Torill Steinjord med teaterdelen, Milla Shpynova og Mariia Krivinosova med kunstutstillingen, avslutter Erntsen. 

Video fra prosjektet:

https://youtu.be/7SQqboB0Utg