Masks crossing borders

I Barentsprosjektet "Masker ser ingen grenser" laget norske og russiske videregåendeelever 40 masker som ble montert i et fredsmerke. Hver av maskene forteller sin egen historie med utgangspunkt i både russisk og norsk historie.

UKM Arctic gjennomførte i april et omfattende kunstprosjekt med tittelen «Masks see no borders».Symbolsk ble dette ekstra sterkt i og med at prosjektet tok utgangspunkt i at det var 70 år siden krigen ble avsluttet. Det kunstneriske idègrunnlaget utviklet seg etter hvert til et mål om å lage en produksjon som tydelig signaliserer et fredsperspektiv.  

De norske og russiske studentene laget derfor et kunstverk med 40 masker som ble montert i et fredsmerke – eller «peacemerke» som noen kaller det. Hver av maskene forteller sin egen historie med utgangspunkt i både russisk og norsk historie. Montasjen ble først vist i april på UKM-festivalen og i løpet av mai måned flyttet til Arkhangelsk. Koordinator og hovedinstruktør for maskeprosjektet var Liudmila Shpynova i samarbeid med elever og lærere fra de involverte skolene.

I tillegg til de små maskene fulgte vi opp prosjektet med en egen «maskedans». Vi hadde en idè om å jobbe fram et prosjekt der studentene som arbeider med visuell kunst går sammen med danserne i et felles prosjekt. Til dette del-prosjektet laget studentene fra kunstseksjonen noen store uttrykksfulle masker. Utfordringen var å lage masker til bruk i aktiv dans. Dette prosjektet ble ledet av kunstneren Nikolai Dmitruk.  Han ga studentene mye ny kunnskap både på det tekniske og det kunstneriske plan.  Danserne som framførte «maskedansen» var studenter fra Arkhangelsk Kultur-College.
 
Prosjektet har med all tydelighet vist at det er viktig å bringe sammen en ny generasjon kunstnere, og la disse danne nettverk på tvers av landegrensene i nord. På denne måten kan vi skape både et kunstnerisk og et sosialt løft for ungdomskulturen i nord. 
 

Prosjektet fikk 210 000 kroner i støtte fra Barentssekretariatet, samt støtte fra Troms Fylkeskommune. Kunstprosjektet er et samarbeid mellom BF/Høgtun Videregående Skole og Arkhangelsk Cultur College. 

Prosjektet var planlagt som en todelt produksjon der første del ble produsert i sammenheng med UKM-festivalen i Troms, og andre del ble knyttet til det norske konsulatets markering 17.mai-helgen 2015.  Det var et stort øyeblikk for alle studentene når kunstverket ble presentert for en fullsatt sal på Borisovs Museum i Arkhangelsk 17.mai. 

 
Se video fra prosjektet.