Ny episode av podcasten «Helt på Grensa»

I årets sesong ser vi på historien til Barentssamarbeidet gjennom 30 år. Episode to, som nå er sluppet, har fått tittelen «90-tallet – optimismens tiår».

Published 16. juni 2023

Barentssekretariatet lanserer nå en ny sesong av podcasten «Helt på grensa». I denne sesongen skal vi gjøre et dypdykk i Barentssamarbeidets historie. I år skulle samarbeidet egentlig hatt 30-årsjubileum, men Russlands krig i Ukraina setter en stopper for den store feiringa.

I denne sesongen av «Helt på grensa» skal vi derfor se på hva vi har oppnådd gjennom 30 års norsk-russisk folk til folk-samarbeid. Og fins det noe håp for fremtiden?

Det er planlagt fire episoder i serien som vil bli sluppet gjennom året. Episodene vil ta for seg forskjellige tidsepoker i samarbeidet.

Episode 2: «90-tallet – optimismens tiår»:

I den andre episoden skal vi tilbake til 90-tallet. Tiåret var preget av optimisme og et håp om mer kontakt over tidligere lukkede grenser. 11. januar 1993 ble Kirkeneserklæringen undertegnet og dermed gikk startskuddet for det formelle Barentssamarbeidet.

I episoden treffer vi noen av de aktive deltagerne i samarbeidet fra starten på 90-tallet. I Kirkenes startet Samovarteateret opp og utviklet raskt et samarbeid med kulturaktører i nærområdene i Russland. På den nystartede handelshøyskolen i Bodø søkte man også østover. Utveksling av studenter og forskere ble viktig, både i Bodø og i St. Petersburg.

Her finner du podcasten

Episoden vil være tilgjengelig på Spotify, Apple Podcast og Soundcloud. Hvis du vil varsles automatisk når de neste episodene slippes, kan du abonnere på våre kanaler i disse plattformene.