Et naturlig stopp i nord: Abid Raja besøkte Barentshuset
Når kunnskap og kompetanse om Barentssamarbeidet står på ønskelista, er Kirkenes og Barentssekretariatet et naturlig sted å begynne. Venstres nestleder Abid Raja besøkte denne uka Barentshuset for å få innsikt i samarbeidet som former framtida i nord.
Tirsdag 24. juni fikk Barentssekretariatet besøk av Venstres nestleder Abid Raja til et engasjert og kunnskapsrikt møte om Barentssamarbeidet og vårt arbeid for å fremme samarbeid på tvers av grenser. Med seg hadde han Finnmark Venstres leder Trine Noodt, Sør-Varanger Venstres Sten-Egil Johansen og styremedlem i Finnmark Venstre Jens Kristian Øvstebø. I Barentshuset fikk Raja møte tre sentrale aktører i nordområdesamarbeidet: Barentssekretariatet, Det internasjonale Barentssekretariatet og UiT. På agendaen sto det som ligger i kjernen av vår virksomhet: samfunnsutvikling og grenseoverskridende samarbeid i nord.
– Det er både givende og viktig at en sentral nasjonal politiker ønsker å lære mer om arbeidet vi gjør her. Det viser at nordområdene og Barentssamarbeidet er relevante og interessante i et nasjonalt politisk perspektiv, sier ungdomsrådgiver Liza Vassilieva, som sammen med næringsrådgiver Ronni Fawaz-Pinstrup representerte Barentssekretariatet under møtet.
Fokus på samarbeid og framtid
Diskusjonen under møtet dreide seg om hvordan Barentssamarbeidet utvikler seg i lys av dagens situasjon, og hva som vil være viktig å prioritere i tiden fremover. Barentssekretariatet delte innsikt i hvordan vi jobber målrettet med samfunnsutvikling og samarbeid på tvers av grenser, samt hvordan vi tilpasser innsatsen til behovene i Nord-Norge.
Vi har et tydelig oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet: å være en ressurs og et kompetansesenter for internasjonalt samarbeid i nord, og å bidra til konkrete prosjekter mellom aktører i Nord-Norge og våre naboland. Dette skjer gjennom våre støtteordninger, men også gjennom dialog, faglig rådgivning og deling av kunnskap.
Prosjektene vi støtter spenner over flere satsingsområder – blant annet kultur, næring, utdanning og folkehelse – med ungdom og urfolk som særlig prioriterte målgrupper. I tiden fremover vil vi også legge ekstra vekt på teknologi og innovasjon som viktige innsatsfaktorer i prosjektene vi støtter.

Har du en idé? Da vil vi høre fra deg!
Vi vet at det finnes mange gode ideer der ute, og vi vil gjerne bidra til å realisere dem. Har du et prosjekt som fremmer samarbeid, kompetanse og utvikling i nord, oppfordrer vi deg til å søke støtte gjennom våre ordninger.
Akkurat nå er det åpent for søknader til såkalte «Dual Use»-prosjekter, som kombinerer sivile og – der det er relevant – sikkerhetsrelaterte behov. Målet er å bidra til samfunnsnyttige løsninger i nord. Søknadsfristen er 1. juli.