– Jeg håper vi møtes igjen, men det vil ta tid å bygge opp tillit
Nylig ble Barents Summer Games arrangert i Tromsø, og for første gang gikk lekene uten russiske deltagere. Vi spurte ungdommene i Young Leaders in Barents (YLIB) hva de tenker om fremtiden for lekene.
Med rundt 550 deltagere fra Norge, Sverige og Finland ble Barents Summer Games 2022 arrangert i Tromsø første helg i september. På arenaer rundt omkring i byen konkurrerte deltagerne i en rekke ulike idretter, men for mange manglet noen av deres konkurrenter og venner.
Som for mange andre områder i samfunnet, påvirker krigen i Ukraina og de påfølgende sanksjonene mot Russland også idretten. Det var derfor tidlig klart at Barents Summer Games første helg i september måtte arrangeres uten russiske deltagere. Likevel valgte arrangørene, med støtte fra Barentssekretariatet, å gjennomføre lekene med deltagere fra de gjenværende landene, Norge, Sverge og Finland.
Hvor lenge dette blir situasjonen for Barents Games, er uvisst. Vi tok derfor en prat med ungdommene i Young Leaders in Barents (YLIB) for å høre deres tanker om fremtiden for Barents Games. YLIB er et prosjekt fra Barents Sportskomité for å utvikle unge idrettsledere i Barentsregionen.
Forsiktig optimisme
Og de unge idrettslederne uttrykte en forsiktig optimisme rundt muligheten for at det igjen skal være fire land med i Barents Games i en ikke altfor fjern fremtid.
– En god dialog mellom land og folk er en viktig ting. Folk deler følelser, erfaringer, kulturer og språk. Det er viktig for å bygge opp en gjensidig tillit. Jeg kommer fra Russland, og opplever situasjonen nå som forferdelig. Akkurat nå er et samarbeid vanskelig, men jeg håper at ting kan bli bra igjen i fremtiden, forteller Arina Mikhno.
Hun bor i Finland, og var med den finske delegasjonen til lekene i Tromsø. På turen fra Finland slo hun følge med Riikka Pukkinen. Og hennes finske YLIB-kollega er også usikker på når det vil være mulig med russiske deltagere igjen.
– Jeg håper virkelig at vi kan møtes igjen på en arena som Barents Games. Men det vil ta tid å bygge opp igjen den tilliten vi hadde tidligere. Jeg har også russiske venner, som jeg snakker mye med. Og vi vil alle tilbake til hvordan ting var tidligere, men som sagt, det vil ta tid, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Utøverne har ikke noe med krigen å gjøre
Odd Martin Holsbøe er norsk medlem i YLIB. Han hadde gjerne sett at det hadde vært mulig å invitere de russiske deltagerne.
– Det er synd at de russiske deltagerne ikke er her, for idrettsutøverne og trenerne fra Russland har ikke noe med krigen som pågår i Ukraina å gjøre. Når krigen er over, vil det være viktig å ønske russerne velkommen tilbake. Idrettsutøverne ønsker bare å delta og ha det gøy i sine idrettsgrener. Derfor håper jeg at vi kan få tilbake det gode forholdet vi har hatt over grensene i Barentsregionen tidligere, sier Holsbøe, og får støtte av sin svenske kollega i YLIB.
– Dette arrangementet er veldig viktig. Muligheten til å dele erfaringer, kunnskap og kultur når alle sportsgrenene er samlet på denne måten, er ganske unik. Jeg håper virkelig at de russiske deltagerne kan komme tilbake til Barents Games om ikke altfor lang tid, sier Alexander Engman.
Planlegger nye leker
I fjor ble Barents Sportskomité og Barents Games tildelt Thorvald Stoltenbergs pris, for sitt arbeid for kontakt og godt naboskap i Barentsregionen. På tross av utfordringene i forbindelse med sommerens leker, er ambisjonen for Barents Sportskomité å videreføre lekene i årene som kommer.
– Barents Games er ikke bare et idrettsarrangement, men også et veldig viktig folk til folk-samarbeid, som bryter ned barrierer og fordommer. Vi ønsker å fortsette arbeidet med internasjonal dialog og kontakten med våre naboland i Barentsregionen, i Thorvald Stoltenbergs ånd. Det gjør vi ved å møtes og konkurrere i ulike sportsgrener, sa styreleder Kent Nyheim i Barents Sportskomité under åpningen av lekene i Tromsø.
Teksten fortsetter under videoen.
Støtte fra Barentssekretariatet
Barentssekretariatet har helt siden oppstarten vært en viktig støttespiller for Barents Games, ikke bare gjennom å støtte arrangementet økonomisk, men også som samarbeidspartner.
I Barentssekretariatet har det siden etableringen i 1993 alltid vært et absolutt krav om russisk deltakelse i prosjekter som sekretariatet støtter, men denne våren ble det for første gang gått bort fra dette kravet. Barents Summer Games i Tromsø ble derfor tildelt 2.740.000 kroner i støtte, selv om det ikke var russisk deltagelse.
– I våre midlertidige retningslinjer er det åpnet for at vi kan støtte prosjekter dersom de er med på å opprettholde strukturer for samarbeid i Barentsregionen. Der passer Barents Games godt inn. Hvordan dette blir å se ut i fremtiden er fortsatt uvisst, men Barents Games er definitivt et godt folk til folk-samarbeid som vi håper kan videreføres, sier idrettsrådgiver Kim Stenersen i Barentssekretariatet.