- Dette blir en ståpels-opplevelse
Når det norsk-russiske Varangerkoret stemmer sammen med organist og sanger Anna Von Hausswolff i et nyskapt og unikt samarbeid, lover festivalsjef Robert Lundgren ståpels og trillende tårer for publikum i Vadsø kirke.
Festivalsjef Robert Lundgren tripper rundt seg selv og blir helt yr når han får lov til å fortelle om årets Barentsprosjekt på Varangerfestivalen.
- Jeg får gåsehud når jeg tenker på hvordan sluttresultatet blir på lørdag, og tror konserten kommer til å bli noe ekstremt uvanlig for å være en kirkekonsert. Jeg kan nærmest gi ståpels og bakoversveis garanti til publikum, sier Lundgren.
Ville ha Hausswolff
Han ville så gjerne ha Anna Von Hausswolff til Varangerfestivalen i et samarbeid med Varangerkoret i fjor, men det gikk ikke da. Lundgren ga seg imidlertid ikke og i år har han endelig fått drømmekonserten i boks.
- Hausswolff og dirigent for Varangerkoret Sigurd Engesnes har jobbet med dette i et halvt år på hver sin kant. Torsdag er de endelig på plass her i Vadsø begge to, og nå skal de inn i ei kreativ og effektiv boble med arbeid frem mot konserten på lørdag.
Viktig russisk dimensjon
Varangerkoret har vært et viktig element i Varangerfestivalen i en årrekke. Det består av Amadeuskoret i Murmansk og sangere fra Vadsø og området rundt, og er festivalens viktigste norsk-russiske samarbeid. Robert synes den russiske dimensjonen er et veldig viktig for Varangerfestivalen.
- Det viser at til tross for det som skjer rundt i verden så klarer vi som bor her å lage kulturelle opplevelser sammen, vi samarbeider over grensa og vi lærer om hverandre. Den enkleste måten å lære om hverandre er ved å jobbe sammen. Det er nøkkelen, så får storpolitikken heller skjøte sitt, sier Lundgren.
Varangerkoret er et prosjekt som Lundgren ønsker skal være levende og i stadig utvikling. De siste årene har festivalen forsøkt å sette dem sammen på litt nye konstellasjoner, hvor de skal utfordre seg selv, sette dem sammen med nye artister og teste samarbeidet mellom sangerne fra Norge og Russland.
Spennende klangbilde
- Når ulike sangkulturer med ulik sangbakgrunn møtes på denne måten, så blir det også et mer spennende klangbilde i koret, forklarer dirigent Sigurd Engesnes.
Han har vært dirigent for Varangerkoret i snart ti år og vet alt om hvordan det er å smelte sammen ulike sangtradisjoner og sangbakgrunner. De russiske sangerne i Amadeuskoret er skolerte sangere med en sterk musikalsk teoribakgrunn.
- En kulturforskjell er blant annet at de russiske sangerne har et helt annet volum når de synger enn hva som er vanlig i norske kor. Derfor blir det en stor opplevelse for de norske sangerne å møte en ny sangkultur og delta i et felles kor, forklarer dirigenten.
Løftet taket
For Engesnes handler det å dirigere et kor veldig mye om forene sangerne til en stemme, så det å forene ulike kulturer til en klang er et nybrottsarbeid som kan være utfordrende.
- Samtidig er det nettopp det som gjør Varangerkoret så utrolig bra, forteller Engesnes.
Festivalkoret var som alltid med på åpningskonserten til festivalen, som er bestillingsverket Northern Soul. I år var det Petter Carlsen som hadde takket ja til oppdraget med å lage Northern Soul, der Varangerkoret kom inn og "løftet taket" på Vadsøhallen i finalenummeret.
- Åpningskonserten er er flaggskipet vårt og da er det en flott mulighet til å vise festivalkoret også, sier festivalsjef Robert Lundgren.
Varangerkoret fikk 208 000 kroner i prosjektstøtte fra Barentssekretariatet.
Se bilder fra generalprøven og åpningskonserten Northern Soul under Varangerfestivalen 2017, hvor Varangerkoret også deltok.
(Alle bilder Jonas Karlsbakk)