Hedrer pomor med nytt kors
Med Erkebiskop Daniil fra Arkhangelsk, den russiske ambassaden og fylkesordføreren til stede, skal Kjell Sørbø den 15. juni hedre det alt for korte livet til en ung pomor som døde på Mårøy i 1903. Nå jobber han med å få en oversikt over andre russiske pomorer som ligger gravlagt langs norskekysten.
Det planlegges en meget verdig seremoni når det skal settes ned et nytt kors på graven til den unge pomoren, som døde etter å ha fått kokende vann over seg i 1903. Mårøy ligger like sør for Kjøllefjord og har ingen fast bebyggelse, men det er flere sommerhus der.
Det er klart at Erkebiskop Daniil i Arkhangelsk vil delta på vegne av den russiskortodokse kirken og vil gjennomføre en seremoni etter ortodokse tradisjoner. Kirka i Arkhangelsk har også hjulpet til med å få laget det nye korset.
Flere graver
Gjennom et Barentsprosjekt fikk Sørbø muligheten til å dra til Arkhangelsk i fjor høst for å få på plass et nytt kors på graven. Sørbø forteller at erkebiskopen og han kolleger har vært veldig behjelpelig i arbeidet med å finne ut mer om den ukjente pomoren som ligger gravlagt på Mårøy.
- Det ligger flere russiske sjømenn gravlagt langs norskekysten som omkom i forbindelse med pomorhandelen. Mange av de ligger heller ikke i vigslet jord og har ikke kors, men er bare gravd ned på strender nær der de omkom. Russerne er interessert i å få en bedre oversikt over hvor disse befinner seg og det arbeidet ønsker jeg å hjelpe dem med, sier initiativtaker Sørbø.
Hvem som ligger gravlagt på Mårøy har han imidlertid ikke klart å fine ut ennå, men han vet at kirka fortsatt jobber med dette. Sørbø skryter av støtten han har fått av Andrey Shalyov ved Barentssekretariatets Arkhangelskkontor til dette arbeidet.
Arrangementet den 15. juni vil strekke seg over hele dagen, der båten til Mårøy går allerede rundt 11.00. Det er selvsagt den nyrestaurerte FFR-båten Mårøy som skal frakte gjesten til Mårøy.
- Det er veldig begrenset med fasiliteter på øya, så det er stort sett bare korsnedsettelsen som vil foregå der. Jeg må til og med bygge ei provisorisk kai på øya slik at vi får alle av og på båten, forteller Sørbø.
Moja på Tvoja
Tilbake på Foldalbruket i Kjøllefjord blir det foredrag av blant annet Einar Niemi og den russiske historikeren Alexander Davidov, som vil fortelle om pomorhandelen.
Gjennom Barentsprosjektet Moja på Tvoja vekkes det gamle barentssamarbeidet mellom norske Boknakaran og det russiske kvinnekoret Rosynka til live igjen. Rosynka vil mest sannsynlig synge under korsnedsettelsen på Mårøya, og så blir det konsert med begge gruppene på Foldalbruket på kvelden.