- Kirkeneskonferansen viktigere enn noen gang før

Det økonomiske tyngdepunktet i Norge har flyttet seg nordover. For næringsaktører i Barentsregionen øker det betydningen av å løfte frem lokal kompetanse på grenseregionalt samarbeid. - Dette bildet gjør årets Kirkeneskonferanse til den viktigste som noen gang har blitt arrangert, mener Guro Brandshaug i Kirkenes Næringshage.

Kirkeneskonferansen har etablert seg som en av de viktigste møteplassene for det grenseregionale næringslivet, der det hvert år er stor russisk og finsk deltakelse både i programmet og i deltakerlista. 
 
Midt i en av de vanskeligste periodene i samarbeidet mellom Russland og deres naboer i Barentsregionen, skal Kirkeneskonferansen arrangeres den 10. og 11. februar på byens Thonhotell. Med det politiske bakteppet som nå utspiller seg, blir konferansen i Kirkenes i februar enda viktigere enn før.
 

Forutsigbarhet i samarbeidet
Daglig leder i Kirkenes Næringshage, Guro Brandshaug, ser at det økonomiske tyngdepunktet i Norge flytter seg stadig mer nordover. - I nord finnes det et ressursmangfold innenfor mange næringer som kommer til å bli viktigere for alle Barentslandene i årene som kommer. Aller størst er mulighetene dersom næringsaktørene også klarer å jobbe på tvers av grensene i nord, sier Brandshaug.  
 
I år som i fjor har Utenriksminister Børge Brende valgt å sette av Kirkeneskonferansen i kalenderen sin. I den spente situasjonen som Russland har med sine naboer i Barentsregionen, mener Brandshaug at det blir veldig viktig for Norge og Finland å komme i en tettere dialog med russisk næringsliv i tiden som kommer. Det håper hun Utenriksministeren kan bidra til å få til. 
 
- Næringsaktører i nord trenger forutsigbarhet i rammevilkårene for å kunne utnytte det gjensidige potensiale som ligger i et grenseregionalt samarbeid. Det er kanskje det viktigste å utfordre Børge Brende på i den tiden vi er midt oppe i, sier Brandshaug. 
 
Utnytte lokal kompetanse

Hun mener det er viktig at Utenriksministeren bidrar til å etablere direkte kanaler mellom norske myndigheter og næringsaktørene i nord. 
 
- En tettere dialog vil skape bedre arenaer for menings- og erfaringsutveksling der konsekvenser og potensialer for næringssamarbeidet blir belyst også med lokal kunnskap. 
 
Brandshaug mener Kirkeneskonferansen vil være en veldig god arena for etablere bedre dialog mellom næringsaktører i Barentsregionen og myndighetene. 
 
- Det er avgjørende at vi klarer å samarbeide på tvers av alle grenser nord for å kunne utnytte vekstpotensialet som vi ser her i årene som kommer, sier Brandshaug. 

 
Kirkeneskonferansen er et samarbeid mellom Kirkenes Næringshage, Barentssekretariatet, Sør-Varanger kommune og Utenriksdepartementet. 
 
Mer informasjon og program: kirkeneskonferansen.no­­