Masks crossing borders
I Barentsprosjektet "Masker ser ingen grenser" laget norske og russiske videregåendeelever 40 masker som ble montert i et fredsmerke. Hver av maskene forteller sin egen historie med utgangspunkt i både russisk og norsk historie.
UKM Arctic gjennomførte i april et omfattende kunstprosjekt med tittelen «Masks see no borders».Symbolsk ble dette ekstra sterkt i og med at prosjektet tok utgangspunkt i at det var 70 år siden krigen ble avsluttet. Det kunstneriske idègrunnlaget utviklet seg etter hvert til et mål om å lage en produksjon som tydelig signaliserer et fredsperspektiv.
De norske og russiske studentene laget derfor et kunstverk med 40 masker som ble montert i et fredsmerke – eller «peacemerke» som noen kaller det. Hver av maskene forteller sin egen historie med utgangspunkt i både russisk og norsk historie. Montasjen ble først vist i april på UKM-festivalen og i løpet av mai måned flyttet til Arkhangelsk. Koordinator og hovedinstruktør for maskeprosjektet var Liudmila Shpynova i samarbeid med elever og lærere fra de involverte skolene.
Prosjektet fikk 210 000 kroner i støtte fra Barentssekretariatet, samt støtte fra Troms Fylkeskommune. Kunstprosjektet er et samarbeid mellom BF/Høgtun Videregående Skole og Arkhangelsk Cultur College.
Prosjektet var planlagt som en todelt produksjon der første del ble produsert i sammenheng med UKM-festivalen i Troms, og andre del ble knyttet til det norske konsulatets markering 17.mai-helgen 2015. Det var et stort øyeblikk for alle studentene når kunstverket ble presentert for en fullsatt sal på Borisovs Museum i Arkhangelsk 17.mai.