Ni nye prosjekter har fått støtte fra Barentssekretariatet
Flere organisasjoner fra hele Nord-Norge får nå hjelp fra Barentssekretariatet til å realisere sine prosjekter sammen med partnere fra det nordlige Norden.
Barentssekretariatets oppdrag er å skape bedre nordnorske lokalsamfunn gjennom internasjonalt samarbeid i det nordlige Norden. Våre aller viktigste samarbeidspartnere i dette arbeidet er ulike nordnorske organisasjoner søker om økonomisk støtte til sine prosjekter fra vår tilskuddsordning.
I april og mai har vi vi innvilget ni nye søknader innen et bredt spekter av nordnorsk samfunnsliv. Gode prosjekter innen idrett, kultur, utdanning og entreprenørskap har fått til sammen 1.246.480 kroner i støtte denne gangen. Alle disse feltene er viktige for å utvikle gode nordnorske lokalsamfunn, og Barentssekretariatet er glade for å kunne bidra til å realisere prosjektene!
Her kan du lese mer om prosjektene:
Arctic Underwater Rugby Camp
Tromsøstudentenes idrettsforenings undervannsrugbygruppe TSI SURK, undervannsrugbyklubben Stil fra Luleå og Alta Dykkerklubb gjennomførte en treningssamling i undervannsrugby i Alta 2. til 4. mai. Et viktig formål med samlingen var å la nybegynnere teste sporten og lære seg grunnleggende ferdigheter i løpet av en helg.
– Vi hørte at det tidligere har vært et stort undervannsrugby-miljø i Nord-Norge, og det er noe vi har savnet i Tromsø. Akkurat nå er vi den eneste klubben i Nord-Norge, og vi har lyst på andre klubber i nærområdet vi kan spille mot. På samlingen nå har vi hatt med spillere fra Alta, Vadsø, Tromsø, Luleå og Rovaniemi, forteller Åshild Øie Dybdal, TSI SURK
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 49.000 kroner.
Aktivitetsguiden.no
I dette prosjektet samarbeider Tromsø Idrettsråd med svenske Riksidrottsförbundets avdeling i Norrbotten. De ønsker å lære og utveksle kunnskap om hvordan man jobber med inkludering av barn og unge i idretten, og hvilke støtteordninger som fins. Tromsø Idrettsråd startet opp ordningen med aktivitetsguiden i 2014, og metodikken brukes nå over hele Norge. En aktivitetsguide er en sosial støtte til familier på vei inn i organisert idrett. Guidene har bakgrunn fra hele verden. I prosjektet skal 1-2 aktivitetsguider besøke Luleå og Piteå i Sverige for å lære av hverandre hvordan man jobber på dette området.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 49.000 kroner.
Klubbutvikling i Rovaniemi
Kirkenes Idrettsforenings aldersbestemte fotballag er invitert til et internasjonalt samarbeid i Finland. Invitasjonen kommer fra Santasport Olympia Training Centre i Rovaniemi og fotballklubben RoPS (Rovaniemen Palloseura), i samarbeid med klubbene Kolarin Kontio (Kolari), SoPa (Sodankylä), RoPS (Rovaniemi), ONS (Oulu), OLS (Oulu), OsPa (Oulunsalo), KKP (Kiiminki) og KajHa (Kajaani).
Prosjektet er en internasjonal spillerutviklingssamling i Rovaniemi, hvor unge norske fotballspillere får mulighet til å delta i treningsøkter, kamper og workshops arrangert av RoPS. Spillerne skal gjennomføre individuell, systematisk testing, trene sammen og spille kamper mot jevnaldrende fra de finske klubbene. Trenere får samtidig delta på faglige workshops og introduseres for et nytt målstyringssystem som de nord-finske klubbene har utviklet i fellesskap.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 332.000 kroner.
Skisamarbeid Rovaniemi - Finnmark
Finnmark Skikrets har siden 1970-tallet hatt faste treningssamlinger i Saariselkä i november og sesongavslutning i Inari i april. Samarbeidet med de finske klubbene har vært uformelt, men godt – og nå ønsker partene å videreutvikle dette til et tettere og mer forpliktende samarbeid.
Finnmark Skikrets ønsker å se på mulighetene for et tettere samarbeid med Ounasvaara Ski Club fra Rovaniemi, og lage en felles plan for sesongoppkjøringen i Saariselkä i november. Samarbeidet skal styrke de sportslige og sosiale båndene mellom unge skiløpere i Barentsregionen, og gir verdifull erfaringsutveksling på tvers av landegrensene.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 27.480 kroner.
Rainbow Strings Goes Opera!
Prosjektet "Rainbow Strings Goes Opera" er en videreføring av det langvarige samarbeidet mellom musikere fra Nordland og Västerbotten, som ble gjenopptatt i fjor gjennom seminaret for ungdoms- og amatørmusikere "Rainbow Strings 2.0" i Mo i Rana.
Det nye prosjektet innebærer produksjonen av en nyskrevet opera med tittelen "Gustav Strømsvik – En ferd gjennom tid og mellom kontinenter", basert på livshistorien til en mann fra enkle kår i Tjongsfjord, Rødøy. Strømsvik er kjent for sitt arbeid med utgravninger og restaurering av maya-monumentene i Copán, Honduras.
Prosjektet bygger på tett samarbeid mellom musikere fra Nordland og Västerbotten, samt koret Neo Cantus fra Lurøy. Det har en tydelig pedagogisk dimensjon og inkluderer kurs for unge musikere fra Rødøy, Lurøy og Alstahaug i Norge, samt Lycksele og omegn i Sverige. Det pedagogiske opplegget utvikles i samarbeid med Lycksele Musikkskole og orkesterforeningene i Rødøy og Lycksele.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 99.000 kroner.
Tre stammers stemmer
Storfjord Kirkekor ønsker å gjennomføre en kulturutveksling med det lokale kirkekoret i Pajala. Hovedmålet med prosjektet er å styrke og videreføre kvensk og samisk sangtradisjon, samtidig som det bygges fellesskap på tvers av landegrensene. Prosjektet vil legge til rette for kunnskapsdeling, musikalsk utvikling og sosial samhandling mellom deltakere fra Norge og Sverige.
Hoveddelen av prosjektet gjennomføres i Pajala hvor Storfjord kirkekor reiser til Pajala 19. - 21. september for å delta på 2-3 konserter og workshops i lag med Pajala kirkekör.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 135.000 kroner.
Erfaringsutveksling Luleå Basketcentrum og Tromsdalen videregående skole
Basketklassen ved Tromsdalen videregående skole, rundt 20 elever, samt trenere og lærere, skal reise på en studiereise til Luleå Basketcentrum. Der skal de fordype kunnskap og engasjement i basketball, utvikle en god basketkultur i Troms fylke, styrke internasjonale relasjoner og fremme individuell og lagmessig utvikling.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 125.000 kroner.
Rajaton Satumaa - Det Grenseløse Eventyrlandet
Kyläpeli er det eneste historiske spelet i Norge med utgangspunkt i kvensk språk, kultur og historie. Siden oppstarten i 2017 har over 50 skuespillere og musikere – profesjonelle og amatører i alle aldre – tatt publikum med på magiske reiser i kvenske og samiske historier hvert eneste år.
Det søkes om støtte til å videreutvikle manus og musikalsk innhold, samt å øve inn og fremføre spel-forestillingen Satumaa / Eventyrlandet på Kuivakoski / Tørfoss kvengård over tre kvelder i september 2025. Vi samarbeider med profesjonelle regissører, musikere og skuespillere med tilknytning til Nord-Troms, Nord-Sverige og Finland, noe som skaper verdifulle, grenseoverskridende nettverk på Nordkalotten.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 109.000 kroner.
Keðja Stretch - Oulu 2026
Davvi - Senter for scenekunst arrangerer, i samarbeid med JoJo Oulu, et nettverksmøte gjennom det nordisk/baltiske nettverket Keðja. Nettverksmøtet er for dansekunstnere som ønsker å utvide nettverket, lære om kunstfeltet i Oulu spesielt og Finland generelt i forhold til scenekunst. Under tidligere møter har tematikk som «dance as resistance», «dance and heritage» og «dance as a community practice» blitt tatt opp og søker ønsker å legge til rette for lignende dagsaktuelle tematikker under nettverksmøtet.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 160.000 kroner.
Forprosjekt Barentsmesterskap
Ungt Entreprenørskap (UE) Arktis ønsker å utvikle et prosjekt/arrangement som bygger broer mellom unge entreprenører i Nordområdene gjennom et Barentsmesterskap. I første omgang ønsker de å gjennomføre et forprosjekt i samarbeid med sine søsterorganisasjoner i Nord-Finland og Nord-Sverige i tidsrommet april-september 2025.
I løpet av denne perioden skal det gjennomføres to fysiske arbeidssamlinger, samt noen digitale møter, mellom samarbeidspartnerne for å planlegge hovedprosjektet som har oppstart i oktober 2025. Selve Barentsmesterskapet vil da være en del av hovedprosjektet og vil finne sted i juni 2026. I første omgang vil samarbeidet være mellom Norge, Sverige og Finland, men på sikt vil også Island, Grønland og Færøyene være aktuelle.
Barentssekretariatet støtter prosjektet med 161.000 kroner.