– Makeløs forestilling fra Mo i Rana og Petrozavodsk

Nå kan du se «PetRa» på nett.

Published 24. november 2021

Unge talenter fra Norge og Russland har sammen laget musikkforestillingen «PetRa» – til tross for at grensen mellom landene deres har vært stengt på grunn av pandemi siden mars 2020.

Rundt 370 barn og unge fra ulike kulturskoler, foreninger og organisasjoner i vennskapsbyene Mo i Rana og Petrozavodsk deltok i produksjonen. Den ble planlagt og koordinert på digitale møter, og deretter spilt inn på ungdommens hjemplasser.

– Det har vært en stor inspirasjonskilde for de unge kunstnerne å få vise sine favorittsteder til hverandre og til publikum. De har fått mer forståelse for hverandres kulturer og knyttet nye vennskapsbånd i prosessen, forteller prosjektleder Elena Beck.

Se «PetRa» her:

Rana kommune (Norge) og Petrozavodsk (Russland) inngikk vennskapsavtale i 1991. «PetRa» er en feiring av avtalens 30 års jubileum.

Målet var at deltagende ranaværinger og petrozavodskere skulle bygge relasjoner ved å skape noe sammen. Siden reiser Norge-Russland ikke lot seg gjennomføre, ble prosjektet digitalt.

Prosjektet samlet ca. 370 deltakere – og enda flere familiemedlemmer, venner og bekjente som direkte og indirekte koblet seg til prosjektgjennomføringen.

Resultatet ble filmen «PetRa». Filmen består av innslag som er spilt inn av unge musikere og dansere i Mo i Rana og Petrozavodsk, og viser frem deres hjemplasser.

«PetRa» har hatt fire premierer i Norge og Russland, og kan nå sees på YouTube.

Barentssekretariatet har bevilget 245 000 NOK til produksjonen av «PetRa».

Vi gir vanligvis ikke midler til digitale samarbeidsprosjekter, men har midlertidig endret retningslinjene våre for å tilpasse oss koronasituasjonen. Nå er det mulig å få støtte til prosjekter som gjennomføres digitalt.

Kim Stenersen.

– Møter mellom nordmenn og russere er selve grunnlaget for Barentssamarbeidet. Men alt må ikke stoppe opp fordi det ikke er mulig å møtes fysisk i denne tiden, fastslår Kim Stenersen som er rådgiver i Barentssekretariatet.

Kim fikk frysninger allerede under åpningsnummeret til «PetRa». Hun har sett forestillingen på YouTube og sparer ikke på superlativene:

– Det de har fått til, er helt fantastisk. Kvaliteten på filmen og det musikalske er virkelig imponerende. Når det ikke går an å møtes, synes jeg de har gjort det optimale ut av situasjonen. Det er sjarmerende at de har klart å samarbeide så godt, til tross for avstanden, sier hun.

Kim er stadig innom Mo i Rana og drømmer om å besøke Petrozavodsk. Hun synes «PetRa» presenterer barentsbyene på formidabelt vis.

– Ungdommen har lagt vekt på å vise frem stedene sine. Forestillingen ble nesten som en reklamefilm for Barentsregionen, og det var artig å få se kjente og kjære plasser i filmen, sier Kim.

«PetRa» hadde sin urpremiere på internasjonal musikkdag i Petrozavodsk og på Smeltedigelen musikkfestival i Nordland.

Tilbakemeldingene fra publikum er som følger:

Les mer om mulighetene for å få støtte til digitale samarbeidsprosjekter:

https://barents.no/nb/nyheter/2020/apner-prosjektstotte-til-digitalt-samarbeid
https://barents.no/nb/nyheter/2020/apner-digitale-barentskult-prosjekter-0

Skrevet av Ksenia Novikova