Internasjonal idrettsfest i Bodø og Narvik
I palmehelga møttes idrettsungdom fra Barentsregionen til Barents Winter Games i nordlandsbyene. Lekene har blitt en viktig arena ungdomsidretten i regionen.
De første øvelsene var i gang allerede fredag kveld, og i basketball møttes guttelagene til Norge og Sverige i den aller første kampen. Etter kampen tar vi en prat med Norges Osvaldas Spiliaukas.
For han er Barents Games spennende, både sportslig og sosialt.
– Det Norge er ikke akkurat kjent for basketball, så derfor er det artig å treffe på lagene fra Sverige og Finland her. Etter kampene i ettermiddag skal vi ned på åpningsseremonien, og det blir interessant å bli kjent med spillerne fra de andre landene, forteller han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nye møter
Lørdag formiddag var kampene i gang i volleyballarenaen, og jentelagene til Norge og Sverige møttes, denne gangen med svensk seier.
– Kampen gikk bra, vi klarte å spille på den måten vi ønsker, forteller Emmi Gustavsson på det svenske laget.
– Det er en spennende turnering å være med i. Det er artig å treffe utøverne fra de andre landene, legger hun til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Og tross tapet i åpningskampen, holdt spillerne på det norske laget humøret oppe.
– Vi er et lag som er blandet med spillere fra Tromsø, Finnsnes og Bodø, så det er veldig gøy å spille sammen med de vi vanligvis konkurrerer mot. Vi har jo heller aldri spilt mot lagene fra de andre landene, så det er artig å se hvordan de spiller og hvor gode de er, forteller Lisa Olsen.
Delt mellom to byer
For første gang er de 13 øvelsene delt mellom to arrangørbyer. I Bodø avholdes øvelsene turn, badminton, basketball, teppecurling, innebandy, futsal, skiorientering, volleyball og troppsgymnastikk, mens langrenn, skiskyting, svømming og kunstløp arrangeres i Narvik.
Over frokost og middagsbordet, og på de sosiale arrangementene på kveldene har utøverne mulighet å bli kjent med hverandre, også utenfor idrettsarenaen.
– Barents Games er et viktig arrangement for idretten i Barentsregionen. I tillegg til konkurransene, er lekene en flott arena for å bygge vennskap over landegrensene. Vi håper derfor at arrangementet har en fremtid, sier Arntsen, som er internasjonal koordinator i Barents Sportskomité.
– Vi trenger slike arrangement i nord for å skape tilbud til idrettsutøvere over 15 år der veldig mange faller fra. Det skaper bolyst og det skaper stolthet til regionen, legger hun til.
Teksten fortsetter under bildet.
To millioner kroner i støtte
Barentssekretariatet har vært en samarbeidspartner for Barents Games helt siden oppstarten i 2013. Til årets vinterleker har vi bevilget 2 000 000 kroner i økonomisk støtte.
– Barents Games har vært et av de virkelige flaggskipene innen Barentssamarbeidet, hvor idrettsungdom kan møtes på tvers av grensene. Vi håper derfor at det vil være mulig å videreføre arrangementet i fremtiden, sier idrettsrådgiver Kim Stenersen i Barentssekretariatet.
– Godt samarbeid med Barentssekretariatet
Barents Games ble første gang arrangert i Luleå i 2013. Bortsett fra en toårig pause under covid-19-pandemien er det blitt arrangert sommer- og vinterleker annethvert år. Frem til krigen i Ukraina deltok russiske idrettsungdommer i lekene, men i september i fjor ble sommerlekene i Tromsø for første gang gjennomført med deltagere bare fra Norge, Sverige og Finland.
– I utgangspunktet skal prosjekter Barentssekretariatet støtter økonomisk ha med russiske deltagere. Men i etterkant av krigsutbruddet i fjor, ble det åpnet for enkelte unntak fra denne regelen. Blant annet kan vi støtte arenaer for samarbeid som er bygd opp over år, og som det er viktig å ta vare på, sier Stenersen.
Den økonomiske støtten fra Barentssekretariatet har vært et viktig fundament for Barents Games.
– Samarbeidet vi har hatt med Barentssekretariatet har vært svært viktig for at Barents Games har kunne utvikle seg til det arrangementet det er i dag. Vi håper derfor å kunne fortsette samarbeidet, selv om det er usikkert om og når vi kan få tilbake russiske deltagere til arrangementet, sier Vera Arntsen.