«Ikke stopp dialogen»

«Om vi fortsetter dialogen vil vi se stadig flere mennesker som ønsker å snakke om fred og ikke krig», sier Evgeny Goman i et videointervju vi gjorde med han nylig. Se hele samtalen med Barentssekretariatet her.

Published 22. juni 2022

Jonas Sjøkvist Karlsbakk

Få kjenner norsk-russisk kultursamarbeid bedre enn Evgeny Goman fra Pikene på Broen. Med base i Murmansk har han drevet frem en rekke norsk-russiske kulturprosjektet i løpet av de siste 20 årene.

I januar i år begynte han å jobbe for Pikene på Broen i Kirkenes. En måned senere invaderte Russland sitt naboland Ukraina og endret vårt naboskap for lang tid fremover. Nå frykter han mer enn noe annet at dialogen over grensa skal opphøre helt.

Nasjonalitet og karakter

Som en del av livesendingen "Bridge over troubled waters" inviterte vi Evgeny Goman til en samtale om Pikene på Broens pågående prosjekter, og erfaringer fra tiden som har vært etter at krigen brøt ut i Ukraina. Se intervjuet under her.

En ærlig og åpen Evgeny Goman sier at han til tider har følt det vanskelig å være russer bosatt i Norge, men at han etter hvert har forsonet seg med at det er viktig å skille nasjon og personalitet.

«Vi tror at nasjonalitet sier mye om en persons karakter og at når du ser en persons nasjonalitet så vet man hvilken karakter den personen har. Slik er det ikke. Alle mennesker er spesielle. Det å se hvilken nasjonalitet en person har definerer ikke hvem du er, og hvilken karakter du har. Det er viktig å huske på», sier Goman.

Samtalen ble gjennomført på universitetssenteret i Kirkenes.

"Two sides of the river"

Pikene på Broen gjennomførte sammen med kunstner Tine Surel Lange prosjektet «Two sides of the river» som avslutning på deres kulturfestival Barents Spektakel i februar i år. Festivalen startet samtidig som krigen brøt ut i Ukraina, noe som gjorde stemningen i Kirkenes veldig spesiell den helga.

Prosjektet Two sides of the river gikk ut på å sende lyder over grensen fra Norge til Russland og så skulle lydene svares fra russisk side. Den norske kunstneren sendte sitt signal, men det kom aldri noe svar fra russisk side.

«Så da sender vi ett, to og tre, signaler, men ikke noe kommer tilbake. Jeg har klump i halsen, og sier til meg selv. Kom igjen, er dette det siste vi hører fra Russland», sier Goman.

Samtalen med Evgeny Goman ble ledet av Marit Jacobsen (t.v.) og Margrethe Alnes.

Frykter fremtiden

Goman sier at det er mye frykt blant de som driver uavhengig kunst i Russland i dag.

«Uavhengige kunstnere har enten forlatt Russland eller de kan ikke tillate seg å dra, av ulike årsaker. De står ansikt til ansikt med propaganda. De møter det overalt. Ute på gata, når de snakker med naboen og alle steder», forteller Goman.

Han forteller at han gjør så godt han kan for at hans russiske venner som er mot krigen skjønner at det er mange i Norge som støtter dem. Ifølge Goman er mye av årsaken til alle problemene som oppstår mangel på kommunikasjon.

«Om vi kutter all kommunikasjon i dag så hjelper vi Mr. Putin til å ha kontroll over russiske hoder. Derfor må vi holde kontakten med Russland. Om vi holder dialogen så vil vi se stadig flere mennesker som ønsker å snakke om fred og ikke krig.

"Fjernsynsbro"

Se også del 1 av "Bridge over troubled waters" med intervju av Carl Christian Lein Størmer og hans prosjekt "Fjernsynsbro" her: