Hvordan sikre en livskraftig framtid i nord?

«Se til Finland» er et uttrykk som stadig blir hørt i Norge når det gjelder landets evne til å utvikle dynamiske gründermiljøer og innovasjonsdrevne økosystemer. Hva kan vi i Nord-Norge lære av nabolandet?

Published 16. mai 2025

Forrige uke var Barenssekretariatet samlet i Rovaniemi for å gjennomføre representantskapsmøte, strategisamling og en rekke ulike møter og diskusjoner. I tillegg deltok vi på Arctic Spirit-konferansen med vår egen sesjon.

Storskala infrastrukturprosjekter dominerer i hovedsak diskusjonene om utvikling i nord, men disse tar ofte flere tiår å realisere, dersom de i det hele tatt blir gjennomført. Samtidig fører demografiske utfordringer og sentralisering til at mange arktiske områder står i fare for å miste livskraften – både økonomisk og sosialt. Hva kan Nord-Norge lære fra Finland?

Dette spørsmålet stilte vi under vår egen sesjon «Future-Proofing the North: Agile Innovation in the Northern Nordics». Representanter fra næringslivet, politiske miljøer og innovasjonsmiljøet kom med anbefalinger for hvordan beslutningstakere og regionale aktører kan fremme bærekraftig vekst og styrke motstandsdyktigheten i nordområdene.

Disse lærdommene tar vi med oss videre:

💡 Utdanningssystemet i Finland er innovativ i seg selv, og innovasjonsfaget bør allerede blir introdusert i grunnskolen.

💡 Vi trenger arenaer hvor utdanningssystemet kan samarbeide mer med næringslivet.

💡 Myndighetene og næringslivet bør samarbeide mer.

💡 Regional merkevarebygging er viktig. Politikere må begynne å tenke som er næringslivsleder.

💡 Det er viktig at entreprenører og beslutningstakere er bevisste over hverandres potensial og mål. Vi har de samme målene: nye forretningsmuligheter og å få flere mennesker til nord.

💡 Den viktigste ressursen i nord er folkene.

💡 Det er ikke nok å bare se til Finland – vi må også begynne å handle.

Bedriftsbesøk

Under oppholdet besøkte vi også FrostBit, et innovativt programvarelaboratorium ved Lapplands universitet. De har tidligere vært partner i et VR-prosjekt Barentssekretariatet har gitt tilskudd til. Besøket ga innsikt i hvordan VR-teknologi kan brukes som et verktøy for utvikling og kompetansebygging i nord.