Grenseseminaret 2022: Et forsøk på å forstå Russland

Barentsinstituttet ved UiT og Barentssekretariatet inviterer til Grenseseminaret 2022. Under årets utgave 13. oktober besøker en rekke av landets fremste russlandseksperter Kirkenes.

Published 27. september 2022

«Med visdom fattes Russland ei,
å tenke i vanlig mål – å nei!».

Fjodor Tjuttsjev

Tross Fjodor Tjuttsjevs ord, vil vi gjøre et tappert forsøk på å bli klokere på stormaktsnaboen i øst. Hvordan står det egentlig til med norsk russlandskunnskap, og hvordan har våre perspektiver på Russland endret seg etter invasjonen i Ukraina? Finnes det interessante fag, felt, metoder eller kilder til forståelse som i større grad bør løftes fram?

Dette er blant spørsmålene vi stiller under årets seminar. Å forstå et land er ikke det samme som ha forståelse for handlingene til myndighetene i landet, poengterer Bjarge Schwenke Fors, instituttleder ved Barentsinstituttet ved UIT Norges arktiske universitet.

– Med det bakteppet vi har nå med krigen i Ukraina, og et forhold til Russland som er på frysepunktet, tenker vi dette er viktige temaer å diskutere. Som nabo vil vi alltid ha en relasjon til Russland, og da er kunnskap om landet viktig, sier han.

Dagseminar og kveldsprogram

Arrangementet består av to deler, et dagprogram med begrenset antall plasser, og et kveldsprogram åpent for alle som vil komme. Mellom klokken 12.00 og 16.00 avholdes Grenseseminaret på Barentshuset.

Her tar vi temperaturen på russlandskunnskapen i Norge. Sju russlandseksperter skal innlede om hvordan dette landet kan forstås bedre:

  • Geir Hønneland (Seniorforsker, Fridtjof Nansens Institutt) 
  • Julie Wilhelmsen (Seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt)
  • Andrey Mineev (Forsker, Nord universitet)
  • Jardar Østbø (Professor, Institutt for forsvarsstudier)
  • Pål Kolstø (Professor, Universitetet i Oslo)
  • Kari Aga Myklebost (Professor, UiT Norges arktiske universitet)
  • Atle Staalesen (Journalist, The Barents Observer)

–  Her vil det være et begrenset antall plasser, så vær tidlig ute med påmeldingen om du ønsker å delta. Journalister som ønsker å dekke arrangementet, trenger ikke melde seg på, og kan bare møte opp, sier Fors.

Dagseminaret er nå fulllbooket, men du kan følge det digitalt på Barentssekretariatets Facebook-side.

Talking Barents Ofelaš Arena 19-21

I tillegg arrangerer vi Talking Barents på Ofelas Arena, med innledninger og Vysotskij på norsk fra klokken 19.00.

Artikkelen fortsetter under figuren.

Her vil Marit Bjerkeng gi oss innblikk i hva vi kan lese ut av det russiske samfunnet gjennom russisk litteratur. Marit Bjerkeng er filolog og har oversatt både klassisk og moderne russisk litteratur til norsk. Hun er snart aktuell med ny oversettelse av forfatteren Ljudmila Ulitskaja, et av de største navnene i russisk samtidslitteratur og en av de fremste opposisjonelle stemmene i russisk kultur i dag.

Andrei Rogatchevski er professor i litteratur ved UiT Norges arktiske universitet, men har også forsket på uttrykk gjennom musikk og film. Hans presentasjon blir på engelsk og heter “Understanding Russia through its national anthems”.

Etter en kort samtale med disse to, er det duket for konsert og også her fortsetter vi med den røde tråden i Grenseseminaret 2022. Vi får høre den sovjetiske artisten Vladimir Vysotskijs låter i norsk drakt. Vysotskijs sanger symboliserer i dag kamp for frihet og menneskeverd og har et nedslagsfelt utover den sovjetepoken han selv levde i.  

Jørn Simen Øverli er nok kjent for mange gjennom sin visemusikk. Han har blant annet arbeidet med russisk og sentraleuropeisk vise- og sangtradisjon. Han har gjendiktet og spilt musikken til gitarpoeten Vladimir Vysotskijs, som han har fått Spellemannsprisen for.

Med seg på laget har Øverli også yngre krefter:

Siril Malmedal Hauge er jazzmusiker og ble nominert til Spellemannsprisen for sitt album «Slowly, Slowly» i 2021 og har spilt på alle de store jazzfestivalene i sommer.

Zakarias Øverli er jazzmusiker og sammen med bandet sitt, Bliss Quintet, har han nylig vunnet Virtual Jazz Competition i kategorien for unge under 25 år. 

– Kveldsarrangementet er gratis, og det godt med plasser. Det bare å møte opp på Ofelaš Arena! Vi håper så mange som mulig vil benytte muligheten til å både lære noe nytt og høre fantastisk musikk denne oktoberkvelden, sier Marit E. Jacobsen, nestleder og ansvarlig for prosjekter innen høyere utdanning ved Barentssekretariatet.

Kontaktpersoner for media:

Bjarge Schwenke Fors, instituttleder Barenstistuttet, telefon 41478387 bjarge.s.fors@uit.no

Marit Egholm Jacobsen, nestleder Barentssekretariatet, telefon 99309688 marit@barents.no

Dagprogram 12.00-16.00

1200-1215      Registrering og kaffe

1215-1230      Åpning

Bjarge Schwenke Fors (Leder, Barentsinstituttet, UiT Norges arktiske universitet)  

Lars Georg Fordal (Leder, Barentssekretariatet)

1230-1400      Sesjon 1                                                        

Geir Hønneland (Seniorforsker, Fridtjof Nansens Institutt) Mulighetsrommet for norsk samfunnsfaglig russlandsforskning etter den kalde krigen - noen refleksjoner

Julie Wilhelmsen (Seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt) Hvordan navigere mellom svartsyn og illusjon i vår kunnskap om Russland under Putin

Andrey Mineev (Forsker, Nord universitet) Forskersamarbeid er eksistensielt viktig for både Norge og Russland -Tverrfaglig dialog om Arktis' framtid kan bli redningen

1415-1600      Sesjon 2

Jardar Østbø (Professor, Institutt for forsvarsstudier) Russisk korrupsjon – vår tids kommunisme?

Program Talking Barents 19.00-21.00

Ofelaš Arena, Dr. Wessels gate 1

Marit Bjerkeng (Oversetter, pensjonert dosent i russisk) Krig og fred? Russisk litteratur som motkultur

Andrei Rogatchevski (Professor, UiT Norges arktiske universitet) Understanding Russia through its national anthems

Musikk ved Jørn Simen Øverli, Zakarias Øverli & Siril Malmedal Hauge