Fra «folk til folk»-samarbeid til utvikling av lokalsamfunn

Fremover vil vår daglige leder Kenneth Stålsett skrive kommentarer om aktuelle temaer på vår nettside og i vårt nyhetsbrev. Her kommer den første.

Published 25. mars 2025

Perspektiv: Samfunnsutvikling i nord 1 – 2025

SOM RELATIVT NY LEDER i Barentssekretariatet har den første perioden gått ekstremt kjapt. Som i de aller fleste jobbskifter er det mye nytt å sette seg inn i, samtidig som selskapet også på tampen av 2023 fikk et nytt mandat og oppdrag. Fra en lang og solid historie med «folk-til-folk»-samarbeid» mot Russland og har sekretariatet et oppdrag rettet mot regional utvikling igjennom internasjonalt samarbeid. Dette retter seg særlig mot Finland og Sverige – men det er også muligheter i et større geografisk nedslagsfelt i det «Nordiske Arktis» med Grønland, Færøyene, Island, Alaska og den nordlige delen av Canada.  Det er stort skifte fra tidligere oppdrag – og endringen gjør oss til et relevant og tilgjengelig verktøy for vesentlig flere aktører.

REGIONAL UTVIKLING HANDLER utvilsomt om folk og samarbeid, men det nye fagområdet skiller seg fra tidligere arbeid. Blant annet skal prosjektene vi involverer oss i nå gi en form for «samfunnsavkastning» via tre viktige parametere:

1) økt kompetanse,

2) innovasjon og nyskapning

3) en form for varig effekt og/eller overføringsverdi

FOR EKSEMPEL; tenk at du får investerer i et fond, aksjer, eiendom eller annet med mål om økonomisk gevinst. Når vi innvilger tilskudd til prosjekter er det fordi vi ser at prosjektet bidrar til å gi resultater, som igjen bidrar til å løse vårt overordnede samfunnsoppdrag. Gjennom en rekke prosjekter har vi da en portefølje som til sammen, og på ulike vis, gir resultater innenfor det som er definert som vårt oppdrag og tilhørende ønskede «samfunnsavkastninger».

Vi skal løse vårt oppdrag igjennom to «hovedverktøy»:

1) utvikle og fylle rollen som et ressurs- og kompetansesenter for grenseoverskridende samarbeid

2) fremme og forvalte tilskuddsordningen

I PRAKSIS BETYR DETTE at vi må videreutvikle vår eksisterende kompetanse, nettverk og oppdragsforståelse til en ny hverdag – der omgivelsene er i en voldsom endring. Noe av våre praksiser, ferdigheter og kompetanser er meget relevant å videreutvikle og beholde, men vi må også lære mye nytt – slik at vi kan utøve den rollen som søkes i et kompetanse- og ressurssenter. Akkurat nå dette er en viktig del av vårt daglige arbeid, der vi knytter vårt arbeid opp i relevante strategier og politiske retninger for å sikre at vi løser reelle utfordringer og problemstillinger i regionen. Som ny leder ser jeg allerede at dette arbeidet er med på å endre organisasjonen, der vi har noe annen type diskusjon og litt endrede perspektiver nå i utgangen av mars enn vi hadde i inngangen til 2025. Med et solid kunnskapsgrunnlag internt i organisasjonen er vi også tilpasningsdyktige og holder oss relevante. Nettopp slik vil vi også være et unikt verktøy for våre eiere, de tre nordlige fylkeskommunene, og bidra til at vi løser vårt oppdrag med stor kraft og effektivitet.

TILSKUDDSFORVALTNINGEN VIL TROLIG også oppdateres, slik at disse to «verktøyene» komplementerer hverandre, og på den måten bidrar i felleskap til vårt overordnede oppdrag. Det betyr sannsynligvis at det vil bli endringer i hvordan vi forvalter tilskuddsordningen, og hvordan fokus vi legger til grunn i utvelgelsen av søknader som får støtte. I skrivende stund er det for tidlig å slå fast nøyaktig hvordan, men vi vil løpende oppdatere, kommunisere og sikre at vi gjør en stadig bedre jobb med begge verktøy. Selv om vi må endre oss, vil publikum kjenne igjen arbeidsområdene våre. Samtidig er det et greit å poengtere at de problemstillingene, utfordringene og mulighetene som innbefattes i dagens mandat- med Finland og Sverige som hovedfokus – vil være av en annen karakter enn de som var tilknyttet Russlandsarbeidet.

I sum er vi godt i gang og gleder oss over å kunne få bidra til å utvikle gode lokalsamfunn i nord gjennom kunnskap og internasjonalt samarbeid.

Kenneth Stålsett, daglig leder