Disse får støtte fra BarentsKult!
Ti spennende profesjonelle kunst- og kulturprosjekter får støtte etter første tildeling fra Barentssekretariatets BarentsKult-program.
BarentsKult er vårt program rettet mot profesjonelle kunst- og kulturutøvere i Nord-Norge. For å få støtte gjennom programmet, må søkerne planlegge prosjekter sammen med en partner fra det nordlige Norden. Samme skal de skape nyskapende kunst eller kultur.
Programmets første søknadsfrist gikk ut 1. mars, og ved fristens utløp hadde vi mottatt hele 23 søknader. Disse konkurrerte om en pott på i overkant av tre millioner den første runden. I sitt møte 24. mars tok Barentssekretariatets styre beslutningen om hvilke prosjekter som fikk støtte, og de innvilget til sammen 10 av de 23 søknadene.
Harde prioriteringer
– Vi fikk mange, gode søknader, og vi er glade for å kunne støtte ti spennende profesjonelle kunst og kultur-prosjekter gjennom BarentsKult-programmet vårt. Med 23 søkere og en begrenset pott, har konkurransen vært tøff. Vi har måttet prioritere hardt mellom prosjektene, og en del vil nok bli skuffet over at søknaden ikke blir innvilget, forteller daglig leder Kenneth Stålsett.
Til sammen er det satt av 6,4 millioner kroner til BarentsKult dette året, hvor de nordnorske fylkeskommunene og Kulturdepartementet har bidratt inn, i tillegg til Barentssekretariatet. Denne potten fordeles over to søknadsfrister, og det blir dermed nye muligheter til å søke støtte fra programmet til høsten.
Dette har vi vurdert
For å sikre likebehandling av søkerne, er alle prosjektene vurdert opp mot hverandre. Da har vi særlig sett på disse kriteriene:
- Bidrar prosjektet til kunstnerisk nyskapning og holder det god kunstfaglig kvalitet?
- Har prosjektet en nytteverdi for Nord-Norge?
- Har man et tydelig samarbeid med den utenlandske partneren?
- Har prosjektet en virkning utover prosjektperioden?
I tillegg har vi vurdert:
- Søkers gjennomføringsevne
- Kvalitet på søknaden
- I tråd med strategier
- Realismen i budsjettet
Les mer om prosjektene:
Ved den første tildelingen ga BarentsKult støtte til en rekke ulike kunst- og kulturprosjekter. Under kan du lese en kort beskrivelse av de som fikk støtte i denne runden:
Anima Choir:
Anima Choir er et tverrfaglig prosjekt der dansekunstnere aktiverer, eller animerer, ikke-menneskeformede skulpturer laget av Daniela Bergschneider. Med sikte på premiere med opptil 10 utøvere under Bodø Biennale i 2026, vil den Bodø-baserte dansekunstnerne Yohei Hamada, sammen med andre dansekunstnere, Katarina Skår Lisa og Janita Rantanen fra Finland skape bevegelses- og lydpartitur i Nordland, samt i Bergen, i løpet av høsten 2025.
BarentsKult støtter prosjektet med 28 200 kroner.
Kunst i bevegelse:
«Kunst i bevegelse» er et internasjonalt samarbeidsprosjekt mellom musikere fra Nordland og Norrbotten, der de sammen skaper en unik, nyskapende tverrfaglig produksjon som kombinerer musikk, visuell kunst og verdens fremste teknologi. Prosjektet skal skape en 45-minutters forestilling der akustisk musikk fremføres av noen av regionens fremste musikere, mens visuelle kunstuttrykk basert på malerier av Munch, Renoir og Chagall blir animert i sanntid. De visuelle elementene skapes med fremvoksende AI-basert teknologi og formes dynamisk av musikken som fremføres, noe som gir publikum en dyptgående, immersiv opplevelse. Premieren finner sted i Mo i Rana den 10. juni, etterfulgt av en turné med forestillinger i Lurøy, Mosjøen, Sandnessjøen og Lycksele i svenske Västerbotten.
BarentsKult støtter prosjektet med 98 000 kroner.
Synestesi. Getting blind, forprosjekt:
Skuespiller Ekaterina Bespalova og dramatiker Marianne Strand skal sammen med Iskra Produksjoner skal i 2025 gjennomføre et forprosjekt kalt «Getting blind». Synestesi som rettet mot å utforske de unike evnene til mennesker med en predisposisjon for synestesi og deres tilpasning til tap av syn, samtidig utvikling av dramaturgi og samling av kunstneriske materialer til hovedprosjektet.
BarentsKult støtter prosjektet med 99 000 kroner.
Repo – resonant polarities:
I 2025 presenterer Insomnia Festival i Tromsø sammen med OMVF i Finland og Extreme Chill i Island showcase-prosjektet REPO. Som første spadestikk i et lengre samarbeid, skal prosjektet presenteres på sin egen lokalitet under Insomnia Festivalens første dag, og vil ha fokus på den roligere, mer introspektive lytteopplevelsen. I tillegg vil tre utvalgte kunstnere fra partnerfestivalenes lokalmiljøer presentere et bestillingsverk, som tar utgangspunkt i de nordlige lydlandskapene. Med et utvalg av eksperimentelle musikkutøvere fra Barentsregionen og det sirkumpolare nord, ønsker vi å utfordre publikum, samtidig som vi styrker båndene mellom våre organisasjoner og musikkmiljøer.
BarentsKult støtter prosjektet med 198 300 kroner.
Jeg ser gjennom botnene:
Den samiske kunstneren og forfatteren Kirsi M. Paltto fra Karasjok og kunstner Jovnna S. Laiti fra Inari, Finland, samarbeider om å lage kunst og poesi sammen. Kunsten skal få publikum til å reflektere smuldringen av samiske verdier, menneskelige følelser, håp og varme i vårt samfunn, og vil vises på tre utstillinger: Siida Samisk Museum i Inari, Varanger Samisk Museum i Varangerbotn og Samisk senter for nåtidskunst i Karasjok i 2025 og 2026.
I forbindelse med utstillingene arrangeres det kunstsamtaler, der lokalsamfunn og andre interesserte inviteres til å reflektere rundt utstillingenes temaer sammen med kunstnerne. Kunstnerne vil i prosjektet også jobbe med å formidle kunsten digitalt for å gjøre kunsten tilgjengelig for flere. Det er et toårig prosjekt og prosjektperioden er satt til å være fra 15. mars 2025 til 1.desember 2026.
BarentsKult støtter prosjektet med 310 000 kroner.
Gå i veien:
Walking within the frame - Rávdnjevággi – Sanginjoki - Måefie er tre forestillinger som tar utgangspunkt i samme konsept, men som har ulikt innhold, basert på det unike ved stedet de utspiller seg på. I alle tre forestillingene vil publikum vandre alene i naturen med en personlig forestillingstelefon som medvandrer, guide og utøver. Forestillingene er digitale og avhengig av mobiltelefonen, samtidig som de er sanselige og kroppslige opplevelser av fjellet og skogen. Kunstnerisk ansvarlige og konseptutviklere er Kristina Junttila (Ferske Scener), Maria Oiva (Reality Research Center).
BarentsKult støtter prosjektet med 407 000 kroner.
Stilla – en forestilling:
Stilla – en forestilling er et samarbeid mellom NOOR Produksjoner og Ferske Scener. Det er en musikk- og samtaleforestilling om økosorg, stedstap og sivil ulydighet, med spørsmål om hva vi ville forsvart. På scenen står Bernt Bjørn, Ivar Beddari og Trond P S Munch, med sterk forankring i nord. Forestillingen turnerer i Nord-Norge, Nord-Sverige og det sør-samiske området, i samarbeid med Giron Sámi Teáhter og Åarjelhsaemien Teatere. Publikum inviteres til samtale, og et digitalt kart vil dokumentere stedstap i nord gjennom refleksjoner fra forestillingene.
BarentsKult støtter prosjektet med 500 000 kroner.
Barents stumfilmprosjekt 2026
Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) lanserer i 2026 et samarbeid mellom profesjonelle musikere i Barentsregionen, ledet av komponist og filmskaper Carl Christian Lein Størmer. Prosjektet vil forene norske, svenske og finske musikere i et nyskapt verk med regional forankring. Urpremieren skjer på TIFF i januar 2026, etterfulgt av visning på Stumfilmdager i Tromsø i april. Videre planlegges samarbeid med Oulu Music Video Festival, Umeå Filmfestival og Barents Spektakel, samt mulige opptredener på musikkfestivaler i regionen for bredere internasjonal synlighet.
BarentsKult støtter prosjektet med 500 000 kroner.
TRE TRE TRE:
TRE TRE TRE består av en pågående serie research-residenser, verksteder, hendelser og verkspresentasjoner i tre tre-rike områder i aksen Pasvik (NO), Paljakka (FI) og Temminiki-Markkatieva (SE). TRE TRE TRE vil produsere kunstneriske eksperimenter og verk i et flerårig løp relatert til skog, jord og vann. Det vil bygge konkrete og forestilte forbindelser mellom de tre områdene, som ligger i et triangel ca. 800 km. fra hverandre. I 2025 vil et tjuetalls kunstnere, forskere og andre kunnskapsbærere og -institusjoner i Sør-Varanger være involverte: i verksteder (juli og september), residenser (juli-oktober), med verkspresentasjon og i samtale- og formidlingsprogram (august).
BarentsKult støtter prosjektet med 501 000 kroner.
Pikene residency-program 2025-2026:
Pikene Residency er Pikene på Broens internasjonale gjesteoppholdsprogram i Kirkenes, som gir kunstnere, forskere og kulturarbeidere mulighet til kunstnerisk utforskning i nordlige grenseområder. Deltakerne samarbeider tett med Pikene på Broen og lokalsamfunnet gjennom møter, diskusjoner og felles prosjekter. Programmet knyttes til festivalen Barents Spektakel og Terminal B Kunsthall, hvor kunsten som utvikles skal vises. I 2025-2026 vil programmet styrke partnerskap for kuratering og vertskap, med særlig fokus på uavhengige russiske aktører bosatt utenfor Russland, samt utvidet samarbeid i Norden og de nordlige områdene i Norge, Finland og Sverige.
BarentsKult støtter prosjektet med 730 000 kroner.