Barentsportrett:
Sara Hansson

Bli kjent med læreren som tar sine elever med til Russland.

Published 20. august 2021

Tekst og video: Ksenia Novikova

– Russland er vår nabo. Jeg ønsker å jobbe for at mennesker i Nord-Norge og våre elever skal få oppleve at Russland er mye mer enn politikk og det som står i avisene, sier læreren Sara Hansson.

På lærerrommet på Hadsel videregående skole er det enkelt å finne pulten hennes. Der står nemlig en samovar og flere tykke ordbøker med norsk-russiske gloser. 

Sara underviser i russisk språk, og er ildsjelen bak skolens barentsprosjekt.

Skolen i Nordland fylke har en venneskole i Arkhangelsk, Gymnasium 21. Der kan elevene velge norsk som fag. Siden 2017 har skolene sendt sine språkelever på gjensidig utveksling. Da har elevene i tillegg til å gå på hverandres skoler, bodd hos hjemme hos hverandre.

– Det ligger mye arbeid bak et slikt utvekslingsprosjekt. Det som driver meg er å se hvordan vennskap knyttes på tvers av landegrenser og hvordan språk åpner nye dører, sier Sara.

Russer for ett år

På 90-tallet var Sara selv elev ved Hadsel videregående skole. Da tok hun russisk språk som valgfag og reiste på språkreise til St. Petersburg. Det gjorde et sterkt inntrykk.

– Jeg ble helt bergtatt av russisk kultur, landet og menneskene. Da visste jeg at jeg ville tilbake til Russland, jeg ville lære mer. Så jeg meldte meg på et barentsprosjekt, og ble en av de første fra Norge som reiste på utveksling til Nordvest-Russland, minnes Sara.

Studieåret i Arkhangelsk ble et eventyr uten like. Sara fikk en russisk familie og venner for livet.

– Jeg har lyst til å gi elevene mine muligheten til å utvikle en nysgjerrighet og kjærlighet for nabolandet vårt, sier hun.

Hun forteller om myter og fordommer som finnes på begge sider av grensen, både i Norge og Russland.

– På forhånd tror gjerne nordmenn at russerne er alvorlige og kanskje mer autoritære. Det de fleste imidlertid opplever når de møter russere er varme, særs gjestmilde mennesker som byr på seg selv i mye større grad enn vi gjør, sier Sara.

Gruppebilde fra Malye Kareli.

Vi nordmenn tror jo at russere drikker vodka hver dag, og russerne vet jo at vi elsker tran og drikker det hver dag.

Sara Hansson forteller om myter med et glimt i øyet.

Når elevene møtes, lærer de hverandre å kjenne som mennesker og oppdager fort at de har flere likheter enn forskjeller. Selv om elevene før reisene ofte er litt engstelige for å bo hos en fremmed familie, oppstår det ekte vennskap på turene.

– Du ser at øyene deres fylles med nye ting og det er utrolig givende, forteller Sara.

Se video hvor vi intervjuer Saras elever:

Håper på Russlandstur

I vanlige år reiser først nordmennene over til Arkhangelsk. Semesteret etter får de gjenbesøk av russerne. På grunn av koronapandemien har de nyeste kullene ikke fått reise.

Læreren deres håper det snart blir mulig å få til utvekslingsturer igjen, helst før nåværende elever er ferdig på videregående. Men når de ikke får reist til Russland, gjelder det å bringe Russland inn i klasserommet.

Vi ble med på russisk fagdag på Hadsel vgs. Slik gikk det:


Lurer du på noe rundt Barentssamarbeidet?

  • Barentssekretariatets viktigste oppgaver er å finansiere norsk-russiske samarbeidsprosjekter, dele kunnskap og bygge nettverk av engasjerte mennesker i Barentsregionen.
  • Prosjektene legger grunnlag for tillit, vennskap og økt livskvalitet i Barentsregionen.
  • På denne måten er Barentssamarbeidet et fredsprosjekt som bidrar til dialog, trygghet og avspenning i nord.

Ta kontakt, hvis du har spørsmål =)