Alt duket for internasjonal lanseringsfest

Nyetablerte gründere samles i Kirkenes, Murmansk, Arkhangelsk, Rovaniemi og Luleå til fest og faglig påfyll.

Published 04. november 2021

25. november lanseres ICE – verktøykassen for lokale bedrifter i Barentsregionen. ICE har base i Kirkenes, men skal feires i fire land siden det fremdeles er pandemi på ferde.

– Vi inviterer folk som har startet egne selskaper til å bli en del av et fellesskap for utvikling. Glimrende foredrag, gnistrende workshops og glitrende festmiddag skal inspirere til innovasjon og verdifulle relasjoner, utdyper Barentssekretariatets rådgiver Jenny Mikkelsen Spring.

Verktøy som virker

Jenny Mikkelsen er prosjektleder for ICE.

– Det finnes verktøy man kan ta i bruk for å løse de fleste utfordringer. Disse brukes allerede av globale selskaper, og de kan brukes av alle. Kort forklart har ICE blitt til en verktøykasse for nye bedrifter og gründere, sier Jenny.

Historien til ICE begynte med en innovasjonskonkurranse i Kirkenes i 2019. 60 deltakere skulle på 24 timer forvandle grensebyen til en «smartby» med veiledning fra innovasjonsguruer, yoga under midnattsolen og joik.

– Utfordringen ble levert av Varanger Kraft, som skulle sette opp smarte-stolper i Kirkenes. Jeg er faktisk litt usikker på hvorfor de ikke er oppe ennå. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på ICE, sier Jenny.

Målet var å gjenta suksessen året etter, så kom korona.

Innovasjonsfestivalen ble nødt til å tenke nytt.

ICE Innovasjonsfestival, mai 2019. FOTO: Maksim Maliutin

Lokalt og internasjonalt

Da alle grenser brått ble stengt våren 2020, var det bare uker før neste internasjonale innovasjonsfestival skulle finne sted i Kirkenes. Istedenfor ble det arrangert et hackathon hvor deltakerne brynet seg på koronarelaterte problemstillinger. 

Lappeteppe av innovasjon.

Senere på året ble kortreiste ICE Youth gjennomført med elever fra Kirkenes vgs, mens ICE Global var åpen for påmelding fra hele verden, siden arrangementet foregikk digitalt.

– Målet har vært det samme hele veien. Å skape et fellesskap og en kultur for innovasjon og entreprenørskap som styrker Barentsregionen, sier Jenny.

I fremtiden vil du høre om ICE gjennom flere arrangementer. Først blir det en glitrende lanseringsfest 25. november. 

– Programmet vil definitivt være verdifullt for ferske bedriftsledere eller dem som jobber med å utvikle en konkret forretningsidé. Samtidig kan det også være nyttig for folk som jobber innen salg og markedsføring. Faglig påfyll bør ikke undervurderes! Send meg et tips hvis du kjenner noen som bør være med, sier Jenny.

Neste år blir det forhåpentligvis enklere å reise i Barentsregionen. Da kommer ICE tilbake som innovasjonsfestival og flere artige aktiviteter utover året. 

Teamet som jobbet med ICE Global 2020. FOTO: Jonas Karlsbakk

Tett samarbeid

Med sin nærhet til Russland, Finland og Sverige er Kirkenes et knutepunkt for internasjonalt samarbeid i nord. Det gir mange muligheter.

ICE er et samarbeid mellom Barentssekretariatet og Sør-Varanger kommunes omstillingsselskap Sør-Varanger Utvikling (SVU).

SVU jobber for å skape arbeidsplasser og bidra til økt robusthet i næringslivet.

– Vi har felles mål om å styrke næringsutviklingen i grenseområdene. I fjor inngikk vi samarbeidsavtale med SVU og ICE er et prioritert prosjekt for oss, sier Barentssekretariatets leder Lars Georg Fordal. 

Mer info om ICE og kommende aktiviteter finner du her >>>

Se fotoalbumet fra ICE 2020:

ICE 2019 picture

Følg oss!
Barentssekretariatet på Facebook >>>
Barentssekretariatet på Instagram >>>
Barentssekretariatet på TikTok >>>