På jakt etter en ukjent pomors familie

En dramtisk historie utspilte seg Mårøya utenfor Kjøllefjord i 1903, der en ung russisk pomor døde i ei ulykke på båten han seilte med. Nå er Kjell Sørbø og Silje Elise Grevsnes på jakt etter familien til den ukjente mannen. 

I 1995 dro Kjell Sørbø på Mårøya i Laksefjorden og der fikk han for første gang se "Russegrava". En grav for en ukjent ung russer som døde i ei tragisk ulykke i 1903. Den unge russeren var mannskap på ei russelodje, som båtene russerne brukte til pomorhandelen ble kalt.

Den unge russeren fikk kokende vann over seg under arbeid på båten og døde av skadene. Mannskapet på lodja begravde sin kollega på Mårøya i Laksefjorden og steinsatte graven. Oppå graven satte de tradisjonen tro et russisk- ortodoks kors som har stått der siden.

Nytt kors
Sørbø har besøkt øya flere ganger hvert eneste år siden 1995. Beboere på Mårøya har gjort en god innsats med å vedlikeholde korset i en årrekke, men nå er korset likevel i så dårlig forfatning at det ikke lar seg reparere. Sørbø ønsker å få satt opp et nytt kors her. I den anledning er han nå etterkommere til russeren, som sannsynligvis befinner seg et eller annet sted i Arkhangelskområdet.

Med 100 000 kroner i støtte fra Barentssekretariatet reiser han denne uken til Arkhangelsk for å gjøre et forsøk på å finne familien. Målet er å kunne invitere dem til seremonien for avdukingen av korset, som skal være sommeren 2016.  

Sørbø har jobbet med prosjektet i mange år allerede. I 2000 var han i kontakt med historiker Einar Niemi på universitetet i Tromsø og han gjorde søk i Statsarkivet. Dessverre har det vist seg å være vanskelig å finne noen opplysninger om både hendelsen og den unge pomoren som døde.

Bombet arkivet
- Jeg ville ha tollpapirer fra Vardø tollsted for å se om det kunne være opplysninger om ei ulykke på ei lodje i Laksefjorden, men arkivet for Vardø tollsted ble bombet og ødelagt under andre verdenskrig, forteller Sørbø.  

Sørbø har snakket med venner i Arkhangelsk om prosjektet og og i samarbeid med Pomorforeningen der jobbes det nå aktivt med å finne ut mer om den unge pomoren. Blant annet skal Sørbø få help til å søke gjennom russiske historiske arkiv. De har også et ønske om å få hjelp av lokalmedia i Arkhangelsk til å gjøre saken kjent og kanskje få inn tips om historien.  

- Uansett om vi finner ut hvem han er eller ikke så skal det lages et nytt russisk-ortodoks kors til den "Ukjente Pomor's Grav", forteller Sørbø.

Seremoni i 2016
Seremonien med det nye korset skal holdes sommeren 2016  på Mårøya. Der ønsker han at den russisk-ortodokse kirken er med sammen med representanter fra Arkangelsk Pomor Assosiation og representanter fra administrasjonen i Arkhangelsk. 

Sørbø tror at dette prosjektet vil skape interesse for vår felles historie og at det vil være med å knytte mennesker i vår region enda nærmere hverandre.