Norges honorære konsulat i Arkhangelsk åpnet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ser åpningen av norges honorære konsulat i Arkhangelsk som en sluttføring av noen av visjonene norske myndigheter hadde ved etableringen av Barentssamarbeidet i 1993. Det er Barentssekretariatets Andrey Shalyov som er den nye honorære konsulen i Arkhangelsk.

Se bilder fra åpningen av det honorære konsulatet. (Alle foto: Jonas Karlsbakk)

Med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og Arkhangelsk Guvernør Ilya Mikhailchuk i fremste rekke av gratulanter, ble det honorære konsulatet åpnet fredag 17. september foran 200 nordmenn som hadde tatt turen til Arkhangelsk og nesten like mange russere. Den offisielle åpningen av det honorære konsulatet ble foretatt av Utenriksminister Støre, der han tildelte det signerte diplomet fra Statsminister Jens Stoltenberg til Andrey Shalyov som har fått den ærefulle oppgaven.

72 års ventetid
Det er gått 72 år siden Norge sist hadde en utenrikspost i Arkhangelsk, da det norske konsulatet ble stengt under meget tragiske omstendigheter hvor flere av de ansatte ble drept på grunn av mistanker om spionasje. Stemningen var en helt annen da Støre og Mikhailchuk åpnet kontoret igjen og begge la vekt på at fortiden nå er glemt og fokuset er på å styrke samarbeidet mellom de to landene ytterligere.

- Åpningen av dette konsulatet ser jeg på som en fullføring av målet om Norsk tilstedeværelse i alle deler av Barentsregionen. Vi kan se på det som vi dermed også fullfører noe av visjonene som ble lansert da Barentssamarbeidet ble etablert i 1993. Samtidig ser vi behovet for et honorært konsulat i Arkhangelsk som følge av den økte aktiviteten og mulighetene til utvikling som vi ser i denne regionen, sa Jonas Gahr Støre etter åpningen av kontoret.

En viktig endring for innbyggerne i Arkhangelsk etter opprettelsen av det honorære konsulatet er at de ikke lenger trenger å fly til Murmansk for å søke om Pomorvisum. Kravet til personlig fremmøte for å søke er det samme som før, men nå kan dette personlige fremmøte skje på kontoret i Arkhangelsk. Fra og med 1. januar 2011 vil dermed alle i Arkhangelsk kunne levere sine søknader om Pomorvisum til kontoret i Ulitsa Pomorskaya 16.

Shalyov i ny rolle
Barentssekretariatets mangeårige medarbeider i Arkhangelsk Andrey Shalyov har fått det ærefulle oppdraget, men han vil samtidig fortsette i sin gamle jobb for Barentssekretariatet. Shalyov er 50 år og har jobbet for sekretariatet i 15 år. I sin tale til Shalyov sa Utenriksminister Støre at han er sikker på at han vil bidra til et så virksomt norsk-russisk forhold som mulig mellom folk, næringsliv og kultur i Arkhangelskregionen. Shalyovs engasjement som leder av Barentskontoret i Arkhangelsk mener Støre er et synlig bevis på at han vil gjøre nettopp det.

Guvernør Ilya Mikhailchuk sa i sin tale at han ønsket Norges Utenriksdepartements reåpning av sitt Arkhangelskkontor velkommen og han trodde at det vil komme til å bli en viktig faktor i å bedre forholdene mellom de to lands folk.