Konsulatåpning i Arkhangelsk 17. september

Norge åpner sitt honorære konsulat i Arkhangelsk 17. september. Honorær konsul for Norge i Arkhangelsk vil bli leder for Barentssekretariatets Russlandskontor, Andrey Shalyov.

50 år gamle Andrey Shalyov har jobbet for Barentssekretariatets Arkhangelskkontor siden 1996 og er leder for våre tre Russlandskontor. Han vil fortsette i denne jobben, men som følge av Shalyovs nye oppgaver flyttes Barentssekretariatets kontor i Arkhangelsk til Ulitsa Pomorskaya 16 midt i sentrum av Arkhangelsk.

Shalyov har gjennom sitt arbeid for Barentssekretariatet opparbeidet seg vid kunnskap om norsk-russiske relasjoner og har et meget bra utgangspunkt for å skjøtte oppgaven som norsk honorær konsul.

Norge har hatt konsulat i Arkhangelsk tidligere, men det ble stengt etter en dramatisk politisk prosess i 1938. Siden den gang har ikke Norge hatt noen utenrikspost i den russiske Pomorbyen.

Les mer: Historien om det norske konsulatet i Arkhangelsk (Engelsk tekst)

Norske myndigheter har i flere år jobbet for en åpning av et honorært konsulat i Arkhangelsk. Arkhangelsk var en viktig by for Norge under perioden med Pomorhandel på 1800-tallet. Med økt fokus på Nordområdene både i Norge og Russland, har Arkhangelsk nok en gang blitt en viktig by for de norsk-russiske relasjoner i nord. Arkhangelsk er en viktig by for de maritime industrimiljøer i Russland, Arkhangelsk Universitet har en sentral rolle Russisk forskning på Nordområdene.

Åpningen av det honorære konsulat i Arkhangelsk vil være fredag 17. september. Vi vil komme tilbake med mer program fra åpningen senere.