- Dette blir en ståpels-opplevelse

Varangerkoret

Varangerkoret samarbeidet med rockeartisten Petter Carlsen om åpningskonserten for Varangerfestivalen på onsdag. På lørdag synger de sammen med Anna von Hausswolff i Vadsø kirke. (Foto: Jonas Karlsbakk)

Når det norsk-russiske Varangerkoret stemmer sammen med organist og sanger Anna Von Hausswolff i et nyskapt og unikt samarbeid, lover festivalsjef Robert Lundgren ståpels og trillende tårer for publikum i Vadsø kirke. 

Fetsivalsjef Robert Lundgren

Festivalsjef Robert Lundgren tripper rundt seg selv og blir helt yr når han får lov til å fortelle om årets Barentsprosjekt på Varangerfestivalen. 

- Jeg får gåsehud når jeg tenker på hvordan sluttresultatet blir på lørdag, og tror konserten kommer til å bli noe ekstremt uvanlig for å være en kirkekonsert. Jeg kan nærmest gi ståpels og bakoversveis garanti til publikum, sier Lundgren. 

Ville ha Hausswolff
Han ville så gjerne ha Anna Von Hausswolff til Varangerfestivalen i et samarbeid med Varangerkoret i fjor, men det gikk ikke da. Lundgren ga seg imidlertid ikke og i år har han endelig fått drømmekonserten i boks. 

- Hausswolff og dirigent for Varangerkoret Sigurd Engesnes har jobbet med dette i et halvt år på hver sin kant. Torsdag er de endelig på plass her i Vadsø begge to, og nå skal de inn i ei kreativ og effektiv boble med arbeid frem mot konserten på lørdag. 

Viktig russisk dimensjon
Varangerkoret har vært et viktig element i Varangerfestivalen i en årrekke. Det består av Amadeuskoret i Murmansk og sangere fra Vadsø og området rundt, og er festivalens viktigste norsk-russiske samarbeid. Robert synes den russiske dimensjonen er et veldig viktig for Varangerfestivalen.

- Det viser at til tross for det som skjer rundt i verden så klarer vi som bor her å lage kulturelle opplevelser sammen, vi samarbeider over grensa og vi lærer om hverandre. Den enkleste måten å lære om hverandre er ved å jobbe sammen. Det er nøkkelen, så får storpolitikken heller skjøte sitt, sier Lundgren. 

Varangerkoret er et prosjekt som Lundgren ønsker skal være levende og i stadig utvikling. De siste årene har festivalen forsøkt å sette dem sammen på litt nye konstellasjoner, hvor de skal utfordre seg selv, sette dem sammen med nye artister og teste samarbeidet mellom sangerne fra Norge og Russland.

Dirigent Sigurd Engesnes

Spennende klangbilde
- Når ulike sangkulturer med ulik sangbakgrunn møtes på denne måten, så blir det også et mer spennende klangbilde i koret, forklarer dirigent Sigurd Engesnes. 

Han har vært dirigent for Varangerkoret i snart ti år og vet alt om hvordan det er å smelte sammen ulike sangtradisjoner og sangbakgrunner. De russiske sangerne i Amadeuskoret er skolerte sangere med en sterk musikalsk teoribakgrunn.

- En kulturforskjell er blant annet at de russiske sangerne har et helt annet volum når de synger enn hva som er vanlig i norske kor. Derfor blir det en stor opplevelse for de norske sangerne å møte en ny sangkultur og delta i et felles kor, forklarer dirigenten.  

Løftet taket
For Engesnes handler det å dirigere et kor veldig mye om forene sangerne til en stemme, så det å forene ulike kulturer til en klang er et nybrottsarbeid som kan være utfordrende.

- Samtidig er det nettopp det som gjør Varangerkoret så utrolig bra, forteller Engesnes. 

Festivalkoret var som alltid med på åpningskonserten til festivalen, som er bestillingsverket Northern Soul. I år var det Petter Carlsen som hadde takket ja til oppdraget med å lage Northern Soul, der Varangerkoret kom inn og "løftet taket" på Vadsøhallen i finalenummeret. 

- Åpningskonserten er er flaggskipet vårt og da er det en flott mulighet til å vise festivalkoret også, sier festivalsjef Robert Lundgren.­­

Varangerkoret fikk 208 000 kroner i prosjektstøtte fra Barentssekretariatet. 

Se bilder fra generalprøven og åpningskonserten Northern Soul under Varangerfestivalen 2017, hvor Varangerkoret også deltok.
(Alle bilder Jonas Karlsbakk)