Vinnere av Barents hackathon: – Vi våger å drømme stort

Hack The Crisis Barents samlet over femti deltakere fra regionen til virtuell innovasjonskonkurranse. Tre vinnere er nå kåret.

I løpet av den 48 timers skaperdugnaden, klekket kreative hoder ut flere planer for hvordan koronakrisen kan bli snudd om til mulighet. Her presenterer vi løsningene som vant.­­

Såkalte «hackathons» arrangeres nå rundt om i verden for å finne frem til de beste ideene for hvordan teknologi kan hjelpe oss takle utfordringer som har dukket opp som følge av koronaviruset.

Her samles mennesker med ulik bakgrunn og kunnskaper i digitale rom, hvor de jobber i grupper for å komme opp med løsninger på konkrete problemstillinger.

Gruppene har en tidsfrist og målet er å ha best mulig idé innen tiden er omme. Da kåres vinnerlaget, som får oppstartsmidler til å sette sin idé ut i livet.

Utfordringer - #HackTheCrisisBarents
Dette er et lite utvalg av utfordringer som deltakerne i #HackTheCrisisBarents kunne jobbe med.

 

Dette er presentasjonene som vant

Deltakerne i Hack The Crisis Barents fikk 48 timer med veiledning fra kunnskapsrike mentorer og markedsføringselskapet </Benzin> til å spissformulere sine ideer.

– Det er veldig artig å få være på noe sånt. Jeg har lært mye om innovative prosesser og digitalt samarbeid, sier Kåre Johan Teigen som deltok i innovasjonskonkurransen.

Laget hans kom på en gjev tredjeplass med sin idé om å skape et virtuelt skattekart. Sjekk ut hvordan gjengen presenterte sin løsning:

På andre plass kom laget «The Barents Camp», som ønsker å samle elever og lærere fra Barentsregionen på digital sommerleir.

– Her kan ungdom få nye venner fra andre land og bli kjent med hverandres kultur, samtidig som at de jobber med spesifikke oppgaver. Selv om vi ikke kan møtes fysisk i denne spesielle tiden, kan vi likevel knytte bånd og bygge vennskap på tvers av landegrenser, sier Franziska Kraiczy som presenterte denne ideen på vegne av sitt lag.

Her ser du hele presentasjonen:

Hovedpremien i Hack The Crisis Barents var 30.000 NOK. Den gikk til laget som laget prototypen til et digitalt møtested hvor folk, lokale bedrifter, utdannings- og kulturinstitusjoner kan vise seg frem digitalt og igangsette felles prosjekter.

– Vi er det yngste laget som er med i denne konkurransen og har kanskje ikke like mye erfaring som de andre deltakerne, men det kan være vår store fordel. Vi er ambisiøse drømmere som ønsker å gjøre noe stort for Barentsregionen, fordi det er vårt hjem, sier Anastasia Mostovaya i denne presentasjonen:

Må være gjennomførbart

Juryen bestod av Tarjei Jensen Bech (Troms og Finnmark fylkeskommune), Maria Lyhne Grønaa (Sør-Varanger Utvikling), Solveig Steinmo (Kirkenes fondsforvaltning), Linda Beate Randal (Innovasjon Norge Arktis), Michele Widerøe (NODA Nordnorsk design- og arkitektursenter) og Lars Georg Fordal som leder Barentssekretariatet.

– Det viktigste for oss er at ideene og løsningene som blir presentert har potensial til hjelpe våre lokalsamfunn og bedrifter som er rammet av krisen, samt at de kan gjennomføres i løpet av de neste månedene, sier Lars Georg Fordal.

Her ser du vinnerseremonien: