Gratulerer med dagen, kjære Russland!

12. juni markerer Russland en av landets yngste nasjonale høytider – Russlands dag. Vi feiret dagen sammen med elever på Hadsel vgs. (SE VIDEO)

Published 09. June 2021

Pirogi, pelmeni og sirniki freser i panner og gryter på skolekjøkkenet. Høyttaleren spiller russiske slagere, naturligvis med et innslag av Boney M.

Det er knallvær i Stokmarknes, og elevene som har russisk som valgfag på Hadsel videregående skole er i knallhumør. Skoleåret nærmer seg slutten, og i dag dagen står det "feiring" over hele timeplanen. Det er russisk fagdag og Russlands dag skal feires, selv om det er noen dager igjen til 12. juni.

Opplev den gode stemningen, og hør klassens hilsen til Russland i videoen vi har laget:

Russisk fagdag med Hadsel vgs.
Håper på Russlandstur

På grunn av korona og stengte grenser, har ingen av skolens elever vært på Russlandstur siden 2019. I vanlige år har språkelevene fra Arkhangelsk og Stokmarknes gjensidig utveksling og bor i hverandres familier. Under pandemien har venneskolene utvekslet videohilsener.

Russisklæreren Sara Hansson håper også dette kullet også får oppleve Russland. Hun har selv vært russiskelev på Hadsel og reist på utveksling til Russland. Inntrykkene fra de første turene sitter ennå, og hun ønsker å dele slike opplevelser med sine elever.

– Det er fantastisk å se vennskap knyttes på tvers av landegrenser og hvordan språk åpner nye dører. Du ser at øyene til elevene blir fylt med nye ting, sier læreren.

I år ble avslutningen i russiskfaget en slags sammensmelting av å reise til Russland, ta i mot besøk fra Russland og feiring av Russlands nasjonaldag.

Sara Hansson har siden 2017 sørget for Russlandstur for sine elever gjennom ulike barentsprosjekt.
Ung høytid

12. juni har blitt feiret siden 1992, og markerer at Russland erklærte sin uavhengighet fra Sovjetunionen på denne dagen i 1990. Da ble det vedtatt at Russlands lover skulle stå over unionens.

Alle russere har fri på uavhengighetsdagen og det arrangeres en mengde konserter rundt om i landet.

– 12. juni er en nokså offisiell dag. Det er også en ung høytid, men de siste ti årene har det blitt holdt ulike arrangementer og konserter med nasjonal sang og dans her i Arkhangelsk, forteller vår kollega Andrey Shalyov som leder barentskontoret i Arkhangelsk.

Les også: Frigjøringsdagen i Lille Moskva