– Et unikt samarbeid

"Barents Review 2010 – Talking Barents" er et bilde på hvordan Barentsregionen ser ut i dag, sett gjennom øynene til de ansatte ved Barentssekretariatet. – Barents Review markerer et skille for Barentssekretariatet. Den viser med all tydelighet at vi kan mer enn prosjektfinansiering. Vi er også et kunnskapsverksted med dyktige folk som har stor innsikt i utviklingen i Barentsregionen, sier sekretariatsleder Rune Rafaelsen.

Rune Rafaelsen, Secretary General - Norwegian Barents Secretariat

Last ned rapporten her (Kun på engelsk)

Barents Review 2010 – Talking Barents er utarbeidet av åtte ansatte ved Barentssekretariatet. Hver og en av de sitter inne med spesialekspertise innenfor sine arbeidsfelt, noe som de gir sitt syn på i rapporten.

– Barents Review skal være en årlig stemme fra Barentssekretariatet, hvor vi presenterer praktisk orienterte og erfaringsbaserte analyser og refleksjoner på det vi mener er viktige trekk ved utviklingen i regionen i dag, sier Rafaelsen.

Unikt samarbeid

Rafaelsen mener rapporten tegner et høyst dekkende bilde på mange av de eksisterende utfordringene og mulighetene i Nordområdene i dag. Barentssekretariatet er blant de som har mest kjennskap til øst-vest forholdene i nord, etter å ha jobbet med samarbeid over den norsk-russiske grensen i 17 år.

– Det er et faktum at samarbeidet mellom Norge og Russland er unikt i sin form. Derfor burde det kunne brukes som modell til å styrke de grenseregionale relasjonene også i andre deler av verden.

Det er ikke noe Barentssekretariatet er alene om å mene. Da den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov gjestet Kirkenes og Barentssekretariatet i juni 2008, sa også han at jo lenger nord du drar, dess bedre er forholdene mellom øst og vest. Det banebrytende arbeidet med å bygge tillit mellom nordmenn og russere etter den kalde krigen er hovedtema for Barents Review 2010, som har fått undertittelen, ”People, Borders and Regional Cooperation”.

Innspill i Nordområdedebatten

Bokredaktør Atle Staalesen sier at rapporten skal være et bidrag i debatten om internasjonale forhold i Nordområdene. Flere problemstillinger preger debatten i nord, som blant annet uenighet om grensedragning, stort nærvær av militære styrker, enorme mengder og stort mangfold av naturressurser og store økonomiske og sosiale forskjeller. Faktorer som dette er i veldig mange områder en naturlig kime til anspente forhold mellom nasjoner.

Til tross for stort konfliktpotensial, har samarbeidet i Barentsregionen stadig styrket seg de siste 20 årene. Og ønsket om internasjonalt samarbeid er i høyeste grad gjensidig på begge sider av grensen. En meningsmåling som ble gjennomført i forbindelse med utgivelsen viser at over 80 prosent av de spurte i Murmansk Oblast og Pechenga Rayon ønsker at Murmansk Oblast engasjerer seg ytterligere i internasjonalt samarbeid.

– Den store utfordringen for Barentssamarbeidet vil de nærmeste årene være å bedre muligheten for å krysse den norsk-russiske grensen enkelt i begge retninger. I tillegg bør det politiske samarbeidet gjøres mer effektivt. Slike forbedringer vil danne grunnlag for et enda tettere norsk-russisk samarbeid, sier Rafaelsen.