Deltagere fra hele verden samlet på ICE Innovation Festival

Rundt 280 deltagere fra alle verdenshjørner er på plass under årets utgave av ICE Innovation Festival i Kirkenes. Alle kommer med et felles mål, å lære og inspireres av hverandre.

Published 11. November 2022

– Opplevelsen av festivalen så langt her vært kjempebra så langt. Jeg tenker det er viktig for å utveksle talenter mellom de nordiske landene, og denne festivalen er en bra måte å bringe dem sammen, forteller Shweta (21), som var en av de mange som hadde tatt turen til åpningen torsdag.

Hun er økonomistudent i Helsinki i Finland, og derfra hadde hun tatt turen sammen med medstudentene Sebastian (19) og Maxim (25). Og for alle tre er turen nordover helt ny opplevelse.  

(Toppbildet: Økonomistudentene Sebastian (f.v.), Maxim og Shweta er blant deltagerne under ICE Innovation Festival. Alle foto: Ole-Tommy Pedersen/Barentssekretariatet)

–  Det er interessant å høre på foredragene her, lære nye ting og bli kjent med nye mennesker. Jeg kommer fra Tyskland, og det som møter oss her i nord er en helt annen verden. Derfor er det en fin opplevelse å komme hit, sier Sebastian.

–  Jeg har aldri tidligere vært så langt nord, og hadde ikke trodd at noe slikt skulle foregå på et lite sted som Kirkenes, så langt nord. Det er spennende å se hvor mange som kommer fra ulike steder for å delta på festivalen, sier Maxim.

Barentssekretariatet er sammen med Sør-Varanger Utvikling arrangør av festivalen, som foregår i lokalene til det gamle sykehuset i Kirkenes.

Lokale gründere på plass

ICE Innovation Festival er den ledende startup- og innovasjonsfestivalen i Arktis. Her samles kreative hoder fra hele verden for å skape løsninger på utfordringene i Arktis – og resten av verden. ICE står for innovation, community og entrepreneurship. Innovasjon, samfunn og entreprenørskap, på godt norsk.

Festivalen skal også være en viktig møteplass for nye og mer etablerte næringsaktører i Barentsregionen. En av de som hadde tatt turen til Kirkenes denne uka var Sergey Makarov, som driver virksomheten Keramikkfamilien AS.  

Se bildeserie her (klikk i bildekanten for å bla deg fram/bakover):

ICE Innovation Festival 2023

Han kommer opprinnelig fra Russland, men bor nå i Alta, hvor han jobber med bygge opp sin virksomhet som pottemaker.

–  Jeg har bodd i Norge i tre år, og denne festivalen er ny for meg. Vi holder på å utvikle en virksomhet som pottemaker, og ønsker å bygge opp et miljø av pottemakere i Finnmark. I mitt verksted er jeg i en liten boble, så da er det bra å komme på en festival som denne, forteller han. 

Godt fornøyd med antallet deltagere

Målet med festivalen er å samle gode krefter, både fra regionen og utenfra, for å skape nye ideer for hvordan vi kan utvikle samfunn og næringsliv videre. Derfor ønsket man deltagelse fra alle med et engasjement for samfunnsutviklingen i nord, ikke bare gründer- og investormiljøer.

– Vi gikk ut med et ønske om bredest mulig deltagelse fra Barentsregionen, og er derfor godt fornøyd med at vi har fått med rundt 280 deltagere. Tidligere har festivalen vært gratis å delta på, så vi var litt spent på hvordan deltageravgiften i år ville påvirke deltagelsen. Men resultatet så langt ser veldig bra ut, sier Liza Vassilieva, som har vært ansvarlig for prosjektet fra Barentssekretariatet.

Liza Vassilieva, Barentssekretariatet

– Den ideelle plasseringen

Den første innlederen på årets festival var Mads Qvist Frederiksen, som er administrerende direktør i Arktisk økonomiske råd. Han understreker hvor viktig det er at en festival som ICE foregår i akkurat Kirkenes.  

–  Akkurat nå er Kirkenes den ideelle plasseringen for en slik festival. Det er viktig å han en slik festival i nord, og ikke i Oslo, Helsinki eller København. Det er viktig å skape et engasjement i nord, og derfor er viktig å slike arrangementer, fordi pandemi og konflikt har ikke gjort det lett i Kirkenes og andre grenseområder i nord de siste årene, sier Frederiksen.