Yrkesfagelever viste unike skills

Arctic Skills 2017

Ekaterina Garanina var den russiske deltakeren i konkurransen i elektrofag under Arctic Skills. Vinner her ble den norske eleven Marin Leistad (t.h.). For Finland deltok Aleksi Orasvuo. (Foto: Jonas Karlsbakk)

De beste yrkesfag-elevene i Barentsregionen møttes dennes uken i Murmansk for å konkurrere i 11 ulike fag. Et helt unikt barentsprosjekt som vokser seg stadig større.

­­

I år var det andre gang at Arctic Skills ble arrangert i Barentsregionen, med yrkesfagelever fra Finnmark, Nord-Finland og Murmansk Oblast. Konkurransene var i år flyttet fra Kirkenes til storbyen Murmansk, der øvelser og oppgaver har blitt videreutviklet fra fjoråret. Denne typen yrkesfagkonkurranser har blitt arrangert over hele verden i en rekke år, så arrangørene kan bruke erfaringer herfra til å lage sine egne finaleprøver. Likevel byr det på en del utfordringer å møte ulike standarder fra tre forskjellige land. 

- Det er klart det er ulike praksiser, arbeidsmetoder og standarder i de tre landene, men gjennom et grundig forarbeid har vi fått laget rettferdige oppgaver for alle elevene, forteller Trond Hansen fra Kirkenes Vidergående skole som er en av de som har jobbet mye for at Arctic Skills skulle bli en realitet. 

Martin Rist løper for å levere siste bidrag i kokkekonkurransen til dommerne. Rist ble til slutt kåret til beste kokk.

Gjennom interne konkurranser på skoler og i regioner er nærmere 700 personer involvert i prosjektet Arctic Skills. Når de beste av de beste møttes i Murmansk sist uke var antall utøvere silt ned til en eller to fra hver region. Sånn sett var de som deltok i Murmansk allerede vinnere. 

Totalt var det 150 elever, lærere, dommere og øvrig støtteapparat som hadde samlet seg til den store finalen for Arctic Skills 2017. 

Konkurransene var spredd over hele byen, hvor det ble konkurrert i alt fra tegning til reindriftsnæring. Det var montering av do, sveising, dekkskift, vindusmontering, hårklipp og mye mer. 

Til neste år flytter konkurransene seg til grensebyen Tornio i Finland. Da håper Hansen at også svenske yrkesfagelever er med, slik at hele Barentsregionen er inkludert i Arctic Skills.

Et prosjekt som inkluderer ungdom, kompetanseutvikling, folk-til-folk samarbeid og stadig utvidelse av deltakerområdet. Kan nesten ikke bli mer Barents enn det.

Se bilder fra alle øvelsene her: