Ny internasjonal festival gir luft under vingene for kulturlivet i nord


10. - 19. april arrangeres festivalen Barents Bird i Murmansk. Prosjektet er arvtager til konseptet Nordiske Dager, som i mange år har vært et kulturelt høydepunkt for regionen. Nysatsingen løfter norsk-russisk kultursamarbeid til nye høyder. 

Last ned programmet til festivalen her.

Over 200 artister fra Norge, Finland, Sverige og Russland skal gjøre Murmansk til møtepunkt for forskjellige kulturer og kulturuttrykk. Gjennom musikk, litteratur, film og teater blir Barents Bird en ramme for samhandling på tvers av kulturelle - og fysiske - grenser. Målet er å utvikle regionens kollektive kulturmiljø.

- «Festivalens slagord er «alle fugler flyr mot nord». Det er en metafor for artistene som kommer til Murmansk fra hele Barentsregionen – og i fremtiden fra hele verden - for å dele sin kultur, og samarbeide med kulturen til andre land», sier festivalprodusent Evgenij Goman.

Norge leverer et sterkt og allsidig program til festivalen. Det blir opera av internasjonalt kaliber når Siv Oda Hagerupsen, Thomas Ruud og Sergej Osadsjuk gjester Murmansks mest stemningsfulle kirke. Festivalen har også fått æren av å stå for den internasjonale debuten til Norges Banks kritikerroste seddelutstilling. Store forventninger knyttes til prosjektet Barentskor, der fire kor fra Norge, Finland og Russland skal opptre som ett. Russiske litteraturinteresserte, som er blant verdens største lesergrupper for norske oversettelser, får et unikt møte med forfatter Gaute Heivoll. Det blir en uforglemmelig kveld når levende legende Steinar Albrigtsen gjester Murmansk med fullt orkester. For mange blir nok likevel konserten med indieheltene i Casa Murilo, som har vunnet et stort og dedikert russisk publikum, festivalens desiderte høydepunkt.

Festivalen åpner for interkulturell aktivitet, erfaringsutveksling og læring. Det blir kurs i norsk tradisjonelt kunsthåndtverk, matlaging, folkemusikk og -dans. Også artistene utvider sin kreative horisont: Grensene forsvinner gjennom felles teaterprosjekt fra skuespillere i Tromsø og Murmansk, norsk-russiske felleskonserter på hele spekteret fra klassisk musikk til hip hop, norske og russiske filmer i samme sal og felles kunstutstilling om grenseforskjeller. Fellesprosjektene legger grunnlag for fremtidig kreativt samarbeid over grensene i nord.

I samarbeidet mellom forskjellige kulturer skapes noe nytt. Barents Bird åpner et nytt rom i nord, et sted der forskjellige kulturer, kulturuttrykk og -aktører møtes og bryter ned grenser.

Barents Bird arrangeres i samarbeid med det norske generalkonsulatet i Murmansk, de finske og svenske generalkonsulatene i St. Petersburg, Barentssekretariatet og Scene Finnmark, som har levert store deler av det norske programmet.

v/Johanne Kalsaas
Praktikant
Tlf: +7 911 802 1396
​Johanne.Berge.Kalsaas@mfa.no