Ny sesong av podcasten «Helt på grensa» – 30 år med Barentssamarbeid

I fire deler skal vi se på historien og fremtiden til Barentssamarbeidet.

Published 02. февраля 2023

Barentssekretariatet lanserer nå en ny sesong av podcasten «Helt på grensa». I denne sesongen skal vi gjøre et dypdykk i Barentssamarbeidets historie. I år skulle samarbeidet egentlig hatt 30-årsjubileum, men Russlands krig i Ukraina setter en stopper for den store feiringa.

I denne sesongen av «Helt på grensa» skal vi derfor se på hva vi har oppnådd gjennom 30 års norsk-russisk folk til folk-samarbeid. Og fins det noe håp for fremtiden?

Det er planlagt fire episoder i serien som vil bli sluppet gjennom året. Episodene vil ta for seg forskjellige tidsepoker i samarbeidet.

Episode 1: «Pionerene»

I den første episoden vil du få treffe noen av samarbeidets virkelige pionerer. Disse banet vei ved å søke kontakt over grensa allerede i Sovjettiden. I episoden vil du blant annet møte på Vardø Bymusikk, som allerede i 1959 dro av gårde i et fiskefartøy for å besøke fremtidige korpsvenner i Murmansk. I tillegg vil du får høre om møter mellom idrettsutøvere, skoleelever, næringsliv og politikere fra 60-tallet og utover.

11. januar 1993 undertegnet også Norge, Russland, de øvrige nordiske landene og EF-kommisjonen Kirkeneserklæringen, som ble starten på Barentssamarbeidet som vi kjenner det i dag. I episoden ser vi også på hvilken betydning de lokale pionerene hadde for at avtalen kunne bli en realitet.

Her finner du podcasten

Episoden vil være tilgjengelig på Spotify, Youtube og Soundcloud. Hvis du vil varsles automatisk når de neste episodene slippes, kan du abonnere på våre kanaler i disse plattformene.

De tidligere episodene av «Helt på grensa» er også tilgjengelig i Spotify og Soundcloud.