Snart klart for Barents Games

Første helg i september møtes rundt 600 unge idrettsutøvere fra tre land i Tromsø. Arrangementet blir det første Barentssekretariatet støtter, uten russisk deltagelse.

Published 23. августа 2022

Deltagere fra Norge, Sverige og Finland skal konkurrere i hele 16 idretter, inkludert fire for parautøvere. Vanligvis deltar også russiske ungdom i lekene, men på grunn av krig og sanksjoner kan ikke disse delta under årets arrangement, som går fra 2. til 4. september

Tross manglende russisk deltagelse, har Barentssekretariatet valgt å gi arrangementet økonomisk støtte.

– I utgangspunktet skal prosjekter vi støtter økonomisk ha med russiske deltagere. Men i tidene vi er inne i nå er det vanskelig. Som en massemønstring for barn og ungdom, er likevel Barents Games et viktig arrangement, også for fremtiden. På et tidspunkt i fremtiden hvor samarbeidsklimaet mot Russland er bedre, vil lekene også være viktige for å bygge opp igjen et godt naboskap. Derfor mener vi det er riktig og viktig å støtte arrangementet, selv om det bare er nordiske deltagere, sier Kim Stenersen, som er idrettsrådgiver i Barentssekretariatet.  

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

DSC_4705

Stopp på grunn av pandemien

Barents Games har vært arrangert årlig siden 2013 i ulike byer i Barentsregionen, med vinter- og sommerleker annethvert år. Men arrangementet har vært avlyst de siste to årene på grunn av Covid-19-pandemien. Derfor var det også viktig å komme i gang igjen, selv om russisk deltagelse ikke er mulig denne omgang.

– Barents Games har vært et viktig arrangement innen barentssamarbeidet, særlig siden det er rettet mot barn og unge, og det samler mange deltagere. Hva som skjer i fremtiden er vanskelig å si, men vi håper det blir et godt arrangement i Tromsø i september, sier Stenersen.

Arrangøren Barents Sportskomité ble i februar også tildelt den prestisjetunge Thorvald Stoltenberg-prisen.

Støtten avgjørende for arrangementet

Barentssekretariatet støtter årets arrangement med til sammen 2.740000 kroner.

– At Barentssekretariatet bidrar med økonomisk støtte, selv om Russland ikke deltar på arrangementet, gjør at idretten kan holde liv i samarbeidet, og man kan holde strukturene i og rundt arrangementet, forteller Vera Arntsen, internasjonal koordinator for Barents Sports til arrangørens nettside.

– Dette betyr mye; For utøverne, trenerne, dommerne og lederne, for idretten og for byene. Barents Games gir glede, styrker samarbeid, bygger rundt folkehelse i nord, gir levende lokalsamfunn, og vi møtes– folk til folk, legger hun til.  

  • Idrettskonkurranse for unge utøvere mellom 15 og 25 år
  • Gjennomføres på omgang i de fire barentslandene
  • Arrangeres hvert år, men bytter mellom Winter Games og Summer Games fra år til år.
  • Første gang gjennomført i Luleå i 2013
  • Arrangert hvert år frem til 2019, da det ble en toårig pause på grunn av pandemien
  • Hvert år er det rundt 1000 deltakere og støtteapparat som samles i arrangørbyen.