Velkommen til nye Barents.no

Barentssekretariatet lanserer ny nettside som skal skal bidra til økt fart i informasjonsarbeidet, men budskapet vi løfter frem er akkurat det samme som før: Mer norsk-russisk samarbeid og mer folk-til-folk-kontakt.

I Barentssekretariatet har vi lenge jobbet med å modernisere vårt uttrykk, og denne uken presenterte vi endelig vår nye nettside. Designet er levert av Tank Design, mens Ramsalt Lab har utviklet nettløsningen. Målet er å gjøre barents.no til et interessant og stadig voksende nav i vårt informasjonsarbeid i årene som kommer.

- For å gjøre barents.no til ei mer aktiv nettside må vi først og fremst jobbe enda hardere, men for å gjøre det enklere for alle er det også viktig med en god plattform å bygge dette på. Det har vi fått nå, sier sekretariatsleder Laila Dalhaug. 

Barentssamarbeidets nettsted
Flere reportasjer fra prosjektgjennomføringer og en bedre prosjektfeed for kommende prosjekter er noen av de viktigste målsetningene med nye barents.no.

- Vi ønsker at nettsiden skal gå fra å være mest en søkeportal til ei av de viktigste kildene for informasjon om barentsamarbeidet, sier Dalhaug. 

Siden er bygget opp med lett inngang til søkeportalen øverst. De digitale søkeskjemaene ligger fortsatt på de gamle serverne og det gamle designet, men etter påske starter den omfattende jobben med å flytte søkeportalen også over til det nye designet. 

Trenger bilder og tekst
Videre finner dere nyhetsfeeden hvor vi skal forsøke å legge ut så mye nyheter som mulig om pågående barentsaktiviteter. Slik som denne artikkelen om UKM Arctic sin danseworkshop i Tromsø nylig. Har du tips til ting som kunne vært interessant for Barents.no, vær ikke sen med å sende en e-post til redaktør Jonas Karlsbakk på e-post: jonas@barents.no. 

- Barentsregionen er enormt stor og vi er helt avhengig av hjelp fra våre prosjektdeltakere og ikke minst de mange tusen barentsentusiastene der ute til å ta bilder av alt det som skjer rundt omkring. Derfor oppfordrer vi alle som deltar i prosjekter om å sende både tekst og bilder fra arrangementene til oss, sier Karlsbakk.  

Patchwork Barents
Under nyhetsfeeden har vi lagt inn en RSS-feed med artikler fra ei ekstern nettside som vår kollega Elizaveta Vassilieva drifter, Patchwork Barents. Elizaveta sitter daglig og henter inn nye tall og statistikker fra hele Barentsregionen, som hun gjør lett tilgjengelig for alle her. Målgruppen er journalister som jobber med datajournalistikk og ellers alle andre som ønsker å forstå utviklingen i regionen bedre. 

- Med noen få tastetrykk kan du få frem flotte visualiseringer av for eksempel befolkningsutvikling i Barentsregionen, handelsveksten her eller kanskje endringer i flytrafikken i nordområdene, sier Vassilieva. 

Patchwork-feeden på barents.no er fra artikler som journalister rundt om i Barentsregionen publiserer på grunnlag av de statistikkene og visualiseringene man finner på patchworkbarents.org.

Videre nedover på siden kommer du til en boksmeny med fire viktige satsinger for Barentssekretariatet. Denne seksjonen er for øyeblikket under utvikling, men vi jobber med at spesielt BarentsKult-siden skal bidra til å løfte frem langt mer informasjon om dette programmet og de fantastiske prosjektene som får støtte her. 

Den nye prosjektfeeden
I bunnen av nye barents.no har vi lagt inn prosjektfeeden. Her vil alle prosjekter som får støtte bli publisert med en kort beskrivelse av størrelsen for prosjektet og ikke minste innholdet. Vi har hatt en slik feed i to år allerede, men endringen i det nye designet gjør den langt mer synlig og lettere tilgjengelig. 

- Neste trinn nå er en videreutvikling av feeden og legge mer innhold inn i prosjektartiklene slik at de skal kunne sorteres på søkere, tema, region, gjennomføringstidspunkt og andre relevante variabler. Rett over påske starter vi samarbeidet med utviklerne i Ramsalt for å få til dette, sier Karlsbakk. 

Barents.no skal fortsatt være en trespråklig som før, men det vil nok ta en liten tid før de engelske og russiske sidene er like oppdaterte som de norske.

- Det er selvsagt mye vi aldri vil kunne rekke å oversette, men nyhetene ønsker vi på sikt skal være trespråklige, sier Karlsbakk

­­