Brende hyllet Barentssamarbeidet

­­Utenriksminister Børge Brende fremhevet betydningen av Barentssamarbeidet og det gode arbeidet til Barentssekretariatet i sin tale under Kirkeneskonferansen. Onsdag ettermiddag møtte han deler av sekretariatets stab i Kirkenes for å bli oppdatert på situasjonen i regionen. 

Utrettelig innsats
Brende mener relasjonene som er skapt gjennom  Barentssamarbeidet har betydd utrolig mye for forholdet mellom Norge og Russland. Han fremhevet spesielt innsatsen som er gjort av Finnmark og den lokale innsatsen som er gjort i Sør-Varanger for å styrke de grensenære båndene mot øst. Dette samarbeidet sier han må fortsette. 

- Norge er det landet som bruker mest ressurser på Barentssamarbeidet, ikke minste gjennom den støtten som gis til Barentssekretariatet her i Kirkenes. Jeg vil gi honnør til den utrettelige innsatsen som er vist ved Barentssekretariatet og det de har fått til gjennom mange, sa Børge Brende i sin tale. 

Senere på dagen gjestet Brende Barentssekretariatet og fremhevet på nytt hvor viktig det er å fortsette å fremme folk-til-folk prosjekter på tvers av den norsk-russiske grensen i den tiden vi er midt oppe i. 

Naboskapet står fast
Brende ser at forholdet til Russland ikke er en teoretisk størrelse i nord, slik det ofte er i andre deler av landet. Her handler det om dagligliv og det handler om muligheter som skapes når nabofolk møtes. 

- Politiske forhold svinger, men naboskapet til Russland står fast. Dere her i nord sørger for at kontakten og samarbeidet videreføres også i vanskelige tider, sa Brende. 

Brende sa avslutningsvis at nordområdene skal være blant de mest innovative og kunnskapsrike områdene i Norge i årene som kommer, og der nord vil bli en viktig vekstmotor for hele landet. I det arbeidet er det viktig at dette blir en region preget av godt naboskap, respekt for folkeretten og samarbeid på tvers av grensene. 

­­