Studerer felles historie for bedre forståelse

 

Elever ved Senja Videregående skole og Kirkenes Videregående skole og Gimnazia 9 i Murmansk skal gjennom å studere sin felles historie i Barents forsøke å forstå mer om hverandre. 

Barentsprosjektet BRIEF ble lansert med kake og videokonferanse sist uke. Et prosjekt Barentssekretariatet har støttet med 250 000 kroner.

 

BRIEF står for Barents Relations Including Enemies and Friends og i midten av februar starter selve prosjektgjennomføringen. Elevene fra de tre skolene skal møtes for å studere og lære om norsk og russisk historie gjennom de siste 800 år. I dette arbeidet vil det bli fokusert på viktige epoker som vikingtiden, pomorhandelen, 2. verdenskrig, den kalde krigen og Barentssamarbeidet.

Venn og fiende

- Vi ønsker å vektlegge ulike perioder hvor Norge og Russland offisielt har vekslet mellom å være venn og fiende. Vi ønsker å få fram ungdommens synspunkt og betraktninger på det som har skjedd fra om lag år 800 fram til i dag, forteller Nina Greier Iversen ved Kirkenes Videregående skole.

På Senja og i Kirkenes er det elevene ved International Baccalaureate Diploma Program (IB) som deltar i prosjektet. IB er et tilbud om internasjonal utdanning på videregående nivå. Elevene følger internasjonale læreplaner, studerer på engelsk og blir vurdert globalt.

Nå skal de samarbeidet med elever fra Gimnazia 9 i Murmannsk der noe av fokuset blir Barentsregionens rolle i dagens globaliserte kunnskapssamfunn.

 

- Vi lever i et område hvor vi deler ressurser, møter hverandre i ulike arena og samarbeider til tross for at vi har en svært ulik historie, ulik velferd, ulikt språk og tradisjonelt sett en ulik kultur. Vi ønsker å fokusere på våre likheter; ungdom er ungdom uansett hvor de vokser opp, sier Iversen.

Film og veggavis

Under prosjektgjennomføringen vil elever fra de tre skolene blandes i arbeidsgrupper som vil få tildelt ulike tidsepoker de skal jobbe med og spesialisere seg i. Det blir samlinger både i Kirkenes og Murmansk og arbeidet skal lede frem til tre ulike produkter. En film, en informasjonsfolder og ei veggavis.

- Forhåpentligvis vil dette bli det første året av mange kommende gjennomføringer for dette prosjektet, avslutter Iversen.