Guvernør hyllet Barents-storfamilien

Orlov, Fordal

Styreleder i Barentssekretariatet, Stig Olsen, fylkesvaraordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik, Guvernør i Arkhangelsk Igor Orlov og sekretariatsleder Lars Georg Fordal møttes sist uke. (Foto: Anja Salo)

Barentssamarbeidet har en avgjørende rolle når det gjelder å legge til rette for regional utvikling i nord. Det er et eksempel for resten av verden. En storfamilie i nord, sa Guvernør Igor Orlov da han møtte Barentssekretariatet og nordnorske politikere sist uke. 

­­

Da fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik, sekretariatsleder Lars Georg Fordal og en rekke finnmarkspolitikere møtte Arkhangelsk Guvernør Igor Orlov sist uke, la han stor vekt på hvor viktig Barentssamarbeidet er for samholdet i nord. Orlov ser på folk i denne regionen som en familie med sterke bånd. 

Sterke familiebånd
- Barents-familien har kanskje færre barn enn familier lenger sør, men kontakten mellom familiemedlemmene er desto tettere og varmere, sa Orlov. 

Guvernøren fortalte at samarbeidet i nord har gått igjennom mange ulike faser, men at det aldri har vært avbrutt. Derfor er det viktig å fortsatt videreføre folk-til-folk-samarbeidet i Barentsregionen, til tross for utfordringene på nasjonalt nivå.

- Det er mange i verden som bruker Barentsregionen som et suksess-eksempel. Her snakker de regionale lederne sammen og viser verden at utviklingen i Barents er sterkt og stabil, sa Orlov 

Pomor i blodet
Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik synes det er veldig bra at de historiske båndene fra pomorhandelen lever videre gjennom Barentssamarbeidet. Selv er hun oldebarn av en pomor fra Kvitesjøen, og understreket at Finnmark fylke vil videreføre og styrke samarbeidet når fylket overtar formannskapet for Barents Regionråd i 2017. 

- Vi ønsker å satse på konkrete tema og få klare resultater. I vår formannskapsperiode vil vi blant annet sette transport mellom øst og vest på agendaen, sa Vassvik. 

Arkhangelsk-guvernøren ser positivt på dette og håper at Finnmark og Arkhangelsk kan få til noe konkret sammen i denne perioden.