Reisebrev fra Barentssamarbeidets yttergrense

Republikken Komi utgjør Barentsregionens sørøstre ytterkant. Barentssekretariatet har besøkt hovedstaden Syktyvkar, 13 timer i bil fra byen Arkhangelsk.­­ 

Selv om Syktyvkar er en del av Barentsregionen, er det vårlig her i april, i motsetning til i Arkhangelsk og Murmansk på denne tiden. Snøen er i ferd med å smelte og man behøver ikke gå med skjerf og votter engang. 

Republikken Komi ligger ligger helt sør i Barentsregionen, øst for Arkhangelsk fylke og sør for Nenets Autonome område. Barentssamarbeidet strekker seg helt hit, selv om det kan være vanskelig å tro når man nettopp har ankommet hovedstaden i republikken, Syktyvkar, etter en 13 timers kjøretur på humpete grusveier gjennom skog og ødemark fra Arkhangelsk.

Elvebyen

Byen ligger ved elvene Sysola og Vytsjegda, og navnet "Syktyvkar" betyr nettopp "elvebyen" på komi-språket. Arkitekturen her er som i andre sovjetiske byer, og man finner de samme karakteristiske trehusene som Arkhangelsk har så mange av. Bygningene her er i overraskende god stand, i alle fall relativt til mange andre russiske byer.

Syktyvkar huser et yrende kulturelt liv. På den ene siden konkurrerer byen om å tiltrekke seg kunstnere og kunststudenter fra ulike områder i Russland. På den andre siden kjemper Syktyvkar mot de mer sentrale Barentsbyene som Murmansk og Arkhangelsk om Barentsmidler til kulturprosjekter. Vesentlig i dette arbeidet er kultursenteret Ugor Senter for kulturelle initiativer. Ugor er en kulturell hub med mye aktivitet gjennom hele året, samt en arena for både utstillinger, konserter, ulike workshops, motivasjonsforedrag holdt av musikere og kunstnere, samt musikk- og filmfestivaler.

Navnet Ugor kommer fra språket som snakkes av Komi-folket. En folkegruppe som holder til i Komi, deler av Perm krai og Kirov oblast. Navnet betyr solstråle, og skrives Югöр. På steder som Nasjonalgalleriet og Ugor-senteret finnes det alltid noen som kan vise en rundt. Menneskene her er like imøtekommende og stolte av sin kultur som ellers i Russland.

 

Eksempler på Barents-støttede kulturporosjekter i Komi-hovedstaden Syktvkar:

  • UrBand Camp. Barentsprosjektet er i fem år er blitt arrangert i Arkhangelsk og holdt våren 2017 en konsert i Syktyvkar med bandet The Tribute Jazz & Blues Collective, etter forespørsel om å utvide festivalen nettopp hit. Konserten var et samarbeid mellom russiske og norske artister fant sted på Ugor Senter. 
     
  • Digtegning. Våren 2017 pågikk et annet prosjekt støttet av Barentssekretariatet, utstillingen Digtegning av kunstnerne Käthe Øien og Lene E. Westerås. Utstillingen åpnet 13. mars på Nasjonalgalleriet i Syktyvkar, og består av bilder sammensatt av Øiens motiver og Westerås’ tekster, og har også tidligere blitt utstilt i Russland, i Petrozavodsk, Karelia.

­­